2017. nov 20.

Állati szereposztás - Figs Fan Photos V. rész

írta: AquilaPhotoBlog
Állati szereposztás - Figs Fan Photos V. rész

header2.jpg

 

Az eddigi FFP sorozatokban mindig törekedtem a dinamikára, látványra, drámára és persze a humorra. Nagy örömmel tölt el, hogy  négy sorozat és több mint egy év után még mindig van sikere a LEGO-s képeknek és sok pozitív visszajelzést kapok Tőletek! Ezt azzal illik viszonozni, hogy minden újabb sorozat tartogat valami újdonságot, fordulatot. Ez piszok nehéz feladat és bizony, egy idő után már nem poén, hogy fröccsen a sár és esik a hó. Persze ezek a klasszikus képek egy sorozatból sem maradhatnak ki, így a mostaniból sem hiányoznak. Ám, ez önmagában már kevés. Kell valami... Valami meghökkentő, valami, ami eddig nem volt! 
Állatok, élő állatok! Ez már nem is hangzik rosszul, ugye?  A Figs Fan Photos V. sorozatát, nevezhetnénk egy élő szereplős résznek is, ahol már nemcsak a figuráké a főszerep! Valamint, további újdonság, hogy némi történelmi szál is fűződött a fotósorozat szövetébe, de ezt majd úgyis látjátok.

Mielőtt rátérnénk a lényegre, egy kis visszatekintés, mi is történt eddig és miért késett ordas nagyot ez a sorozat.
Az eredeti terv szerint, nyár végéig elkészült volna, ám az állatokkal való munka időigényesebb, mint reméltem, valamint a nyár közepétől el kellett kezdenem készülni egy olaszországi kiállításra. Erről az eseményről (Brick Generations Days) ITT olvashatsz bővebben, illetve nézheted meg a helyszínen készült werkvideót. Miután hazajöttem, szusszantam pár hetet, majd következett Írország egy 11 napos fotós túra keretében. A túráról készült werkvideókat és a képeket EBBEN a cikkben nézheted meg!
A két utazás, majd az elkészült anyag feldolgozása miatt úgy megcsúsztam, mint fáradt kacsa a tükörjégen.
Elindult az FFP profi figurafotós csoportja is facebook-on. Akit érdekel ez a műfaj csatlakozzon bátran, ITT!

A legutóbbi sorozat után, idén először, a tévében is megjelentek az FFP fotók, ezeket az alábbi linkeken tudjátok megnézni:
A Petőfi TV-vel forgattuk, milyen egy fotó elkészítése az anyagbeszerzéstől a díszletépítésen át, a fotózásig. Az eddigi legrészletesebb "Hogyan készült?" felvétel.

 

 Egy hosszabb interjú az RTL Reggeliben


Végül ismét a Petőfi TV közvetése a budapesti Star Wars kiállításról:


Most azonban, rázódjunk vissza a szokásos kerékvágásba és lássuk, mit műveltek kedvenc figuráink az új sorozatban! Persze, nemcsak állatos fotókból áll a mostani rész, mivel akkor máig nem volnék kész vele,  ráadásul így ősz vége felé, már minden rovar és egyéb, figura méretű  állat többsége bevackol télire.

Megjegyzés: minden állatbarátot, Greenpeace-aktivistát, Peta-harcost megnyugtatok, az összes állat épségben távozott a forgatás helyszínéről a szabadba! Különösen ügyeltem rá, hogy semmi bajuk ne essen. Az egyik még nevet is kapott!

A képeken a füst, robbanás, eső, sár stb. nem Photoshop effektek, ezeket mind helyben oldottam meg, az eredeti kép részét képezik. Néhány kivételes esetben muszáj volt egy kis manipulácó,  azt a képleírásban feltüntettem. Azt hiszem, ez így tisztességes és korrekt! 

 

 

 Nincs idő várni, haladni kell!
Természetesen, az állat nem lett festékes. Egy üres csigaházat festettem le,
majd erről montíroztam át a csíkot. Ellenben, minden más valós, a helyszínen oldottam meg. A csiga rendkívül profin csörtetett át,  több alkalommal is a vonalak között! :D
csiga_festek_k_j_vagott_fondof.jpg

  Régebb óta vannak LEGO-k a Földön, mint hittük...
A rajzok saját munkák, de utólag kerültek a falra.
benedek_lampert_cave_ffp_n_mamm.jpg

 Ne már, srácok, most komolyan...? Star Trek?!
Aprólékos kép, nézzétek nagyban! Van egy furcsa,
a helyszínhez nem illő tárgy is a képen!
Újabb rekord, ennek a képnek az elkészítése 8 órát vett igénybe,
ezzel megdöntve a Dagobah-s fotó rekordját.

A filmrészlet, a szövegek és a pop-corn
utómunka. De maga az enteriőr, a fények, azaz minden más valós.
Rettentő nehéz volt a világítást élethűen beállítani, ezzel ment el a legtöbb idő.

ffp_benedek_lampert_cantin2_k_j_jav.jpg

 This is Spartaaa!
Az egyik kedvencem! Ő Mikey, az imádkozó sáska! Remek alakítást nyújtott!
  Erről fotózásáról és a szabadon engedésről werk videót is megnézhettek itt a kép alatt!
benedek_lampert_saska_ffp_k_jav_1.jpg
Mikey alakítása! :D

 

 

 Tisztelet a Hősöknek!
Az '56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére készült egy minisorozat is!
Ebből most két kép került be az V. részbe, a többit a fenti linken nézhetitek meg.
benedek_lampert_56_face_kb.jpg

  "Most tél van és csend és ..."
Kitaláljátok, ki áll a háttérben?
Annyit segítek, hogy a filmben ős és Kylo nem találkoztak (bár mindketten ugyanazon a helyen voltak), illetve a helyszínen nem esett a hó. Minden más stimmel! :D
benedek_lampert_ffp_kylo_k_j2.jpg

 "Ma milyen képet vágjak a világhoz?"
ffp_benedek_lampert_faces_k_j_fon2.jpg

 

Egy gyorshajtás, két sérült
Gondoltam, ha már idén úgyis rajzás van, használjuk ki!
Annak ellenére, hogy a hidegben lassabbak voltak,
a poloskák még így is egyfolytában elmásztak,
gyorsnak kellett lennem. A szirénafény utómunka.

benedek_lampert_accident_k_j.jpg 

  Aranyosak az ewokok, de azért, ne húzz velük ujjat!
A lépegető szélénél a sugarak, NEM Ps. effektek,
nyers kép részei!
_ewok_ossz_ffp_k_j.jpg

 Szabadság!
A bérház textúrájához egy '56-os utcaképet használtam fel,
ahogy a zászló és a címer esetében is. Szerintem, ezek az autentikus elemek
teremtik meg a hitelesség atmoszféráját.
benedek_lampert_56_freedom_jav_b.jpg

Újra bevetésen gyermekkorunk kedvenc horgászcsalija!
ffp_benedek_lampert.jpg

Egy rövidebb werk a fotózásról, nemcsak LEGO képekkel!

 

LEGO...LEGO...LEGO!!! 
A LEGO-t -talán - nevezhetjük a világ legsikeresebb játékának, hiszen nincs olyan gyerekszoba, ahol ne bukkanna fel előbb vagy utóbb. Sőt! Lehet, ez a szoba nem is egy gyereké, hiszen a világ legnagyobb fanjai és építői mind felnőttek. Láttam riportműsort, amiben bemutatták a legelvetemültebb LEGO őrülteket, akik egy komplett garázst rendeztek be erre a célra, és elképesztő, milyen nagyszerű dolgokat alkottak. A LEGO-zást én sokaknak felírnám receptre, mint terápiás, stresszoldó kezelést!
1932-ben, Ole Kirk Christiansen, dán asztalosmester - egészen biztos - nem gondolta volna, hogy ilyen nagy hatással lesz a világra.

Mi az a FigsFanPhotos?
Az AquilaPhotoBlog-on belül elindítottam a FigsFanPhotos-t (figs=figures=figurák), aminek keretei közt még több hasonló fotósorozat készül majd. Terveim között szerepel többféle hasonló projekt megvalósítása is különböző témákban. Az FFP facebook oldalát itt találod: FFP Facebook.

Így készült!

 Bár, azt hinné az ember, hogy a legnagyobb kihívást az állatos képek jelentették, de mégsem azok bizonyultak a legnehezebbnek. Ezzel most nem azt mondom, hogy gyerekjáték volt, közel sem, de azok 2-3 óra alatt elkészültek.
Ellenben, az '56-os képek és az enteriőr túltett mindenen! Lássuk, mi kellett hozzá:

  • Bútorépítés, leginkább az alkatrészek keresgélése az időigényes.

  • Ezután jöhet a lakberendezés, majd az egy kis sátorépítés, hogy megfelelően sötét legyen. „Felemelő érzés”, mikor a ponyva alatt egy 20cm-es résen kell igazítanod a figurákat, mert kisebb lökésre is folyton feldőlnek.

  • Jöjjenek a fények, ami mindig az egyik legnehezebb része a munkának. A lámpák igazítása közben, nyilván, még 10-szer fellököd a figurákat, mire elejtesz pár illetlen szót és sokat gondolsz figurák édesanyjára, de végül, összeáll minden és mehet az expo!

  • Ez, persze, koránt sem jelenti a munka végét, csupán teljesítettük az első szakaszt. Jöhet a képválogatás és az utómunka: a szöszmöszöket és a lámpa belógó részeit ki kell szedni és elhelyezni a szövegeket. Ez két mozdulatnak tűnik, de...higgyétek el, nem az!


    Vissza az 1800-as évekbe, már csak a nagyformátumú fakamera és a villanó magnézium fénye hiányzik! :D
    interior.jpg

 

Az '56-os sorozat is extrém időt vett igénybe. Vasárnap 13:00 óra körül kezdtem és másnap hajnali 6-kor fejeztem be a cikk megírásával együtt. Muszáj volt, mert 23-ára (hétfő) készen kellett legyen, és nem tudtam korábban nekikezdeni.
A forradalmi minisorozat hozzávalói:

  • Van egy kis gond, nincsenek tankjaim. Ellenben, van facebook-om, ezért gyorsan kiírtam, hogy kérem, jelentkezzen az őrszobán az az illető, akinek van LEGO méretarányú tankja! Amennyiben a típus korabeli T-34-es, akkor előléptetést érdemel! Fábián Dénes kolléga írt is, hogy: „Van Tigris, T-34/56/72, crusader etc....meg millió egy repülő!” A zavarba ejtően nagy választék miatt rögtön tábornoki rangot kapott, én pedig korhű „monstrumokkal” apríthattam az utcákat!

  • Ismét kezdődhet a díszletépítés! Ágakra van szükség a parkból, majd ezekről a fölösleget lehántolom és némelyikből léceket hasogatok.

  • Mégis, mi a fenéből csináljak romos utcát? Mert, ugye, a méretarány miatt az igazi utak nem jöhetnek szóba. A szomszédban felújítás van, így tőlük elkérem a sittre ítélt ytong téglákat, amiket aztán megfarigcsálok kicsit, illetve, megkapják a elmaradhatatlan lövésnyomokat is.

  • Kezdődhet a sakkozás, hogy két ytong-gal, mégis, hogyan lehet utcahatást elérni? Spoiler: nehezen!

  • Miután mindez megvan, ideje a figurákat harcba küldeni és törmelékkel szórni a diorámát, meg füsttel ködösíteni a helyszínt.
    ossz_szemtol.jpgszabdsag_werk.jpg

 

  Azért, a többi képpel is volt munka rendesen, az endoros beállítás kicsit marionettes lett a belógatott ewokkal, de ez a harcmodor márcsak ilyen! Itt nagyon sokat szenvedtem a szórással, mert oldalirányú ütést kapott az AT-ST, azonban, ha teljesen oldalról szórtam, akkor felborult a lépegető, ezért nem kevés próba kellett, mire jól sikerült a „fröccsenés”.
_werk_ossz.jpg

 

 

 Bár, a werkképen vitathatatlanul világos van, az exponáláskor csak egy főfényt használtam az esti hatás eléréséhez. Később komplikációk merültek fel a havazásnál, mert ennél a képnél, valahogy, nem igazán akartak úgy repülni a szemcsék, ahogy szerettem volna...
kylo_werk.jpg

 

Dolgos pár hónap áll a sorozat mögött és remélem, tetszett Nektek ez a rész is! :)
Mire ezt a cikket olvassátok, én valószínűleg már dolgozom a következőn, hogy Karácsony és az új Star Wars film előtt elkészüljön. Hogy mi lesz az pontosan, azt még fedje a Sötét oldal leple!

darth-vader-star-wars-animated-gif-7.gif

 

 A korábbi részeket ITT nézheted meg!

Dobj egy voksot! Utána látni fogod a jelenlegi állást.

 Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, ha másokkal is megosztod, akkor egyenesen hálás leszek :)! Amennyiben azt szeretnéd, hogy a faladat díszítsék vagy ajándékba adnád Lego-őrült ismerősödnek, bármelyik képet megvásárolhatod nagyításban (az előző részekből is), akár vásznon is, akár papíron  :)! 

Érdeklődni lehet:
e-mail: aquilaphoto.blog@gmail.com
Facebook:
 https://www.facebook.com/aquilaphoto/ 
 https://www.facebook.com/FigsFanPhotos/

A Figs Fan Photos-t ezeken az oldalakon követheted még:

Instagram

500px

FONDoF 

 Ha bármi kérdésed vagy mondandód van, szintén ezeken az elérhetőségeken megtalálsz, esetleg hagyj kommentet a cikk alatt :)!

YouTube ajánló:
Írország

 

 

 

Szólj hozzá

cikk youtube lego hogyan? werk