2021. nov 14.

Magyar fotók a LEGO hivatalos kampányában

írta: AquilaPhotoBlog
Magyar fotók a LEGO hivatalos kampányában

blog_header.jpg

Akik öt évvel ezelőtt idetévedtek a blogra, azok minden bizonnyal egészen furcsán néztek erre a cikkre, ami LEGO figurákkal készült fotókról szólt. Ekkor, azaz 2016-ban készítettem el az első toy photography (figura fotó, nincs még erre igazán magyar szavunk) fotósorozatomat, ami LEGO rajongóként egy érdekes kísérletnek tűnt és teljesen magával ragadott a műfaj.

Mivel a toy photography csak mostanában kezd egyre elismertebb lenni, nem igazán lehetett tanulni, workshopokra járni vagy tananyagból tanulni. Ezért saját módszereket kezdtem el kitalálni és megtanulni, miről is szól ez az egész. Így öt év után azt kell mondjam, továbbra is borzasztó hosszú út áll még előttem, rengeteg mindent kell tanulnom! Azonban az idei év fontos fordulópontot hozott. Amióta megkaptam az első lego készletem, azóta játszom a gondolattal, milyen lenne magának a cégnek dolgozni, vagyis a munkám abból álljon, hogy legózok.
Nyilván ez ilyenformán továbbra is várat magára, azonban ebben az évben lehetőségem volt belekóstolni kicsit, milyen is lenne.

Megkeresett a LEGO dán központja, - azaz maga a LEGO -  hogy vegyek részt egy kampányukban. 

 A részleteket és a tapasztalatot, hogy milyen volt velük dolgozni, részt venni egy nemzetközi projektben, lejjebb kifejtem, de a képek miatt kattintottatok a cikkre, úgyhogy előbb lássuk a lényeget! :)

Kampány: This Is How We Play, Kategória: Brickphoto - ITT megnézheted a LEGO hivatalos oldalán!

 A képek után megmutatom, hogyan készültek, sőt egy werk videót is láthatsz róla! 

 

 

 

_benedek_lampert_thwp_4_k_j.jpg

_benedek_lampert_thwp_3_2.jpg

_benedek_lampert_thwp_mando_k_j.jpg

_benedek_lampert_thwp_6_k_j.jpg

_benedek_lampert_thwp_5_k_j.jpg

 

Szokásos módon megmutatom azt is, hogyan készült! A werk fotókon kívül készült egy film is, ahol ténylegesen, folyamatában láthatod a munkafázisokat! Ahogy mindig, most is igyekeztem minden speciális hatást és látványelemet a kamera előtt megcsinálni.

 

 Csak a szöveg hologram és a lens flare utólagos.benedek_lampert_bad_batch.jpg 

A köd és a robbanás is valós, mindössze az x-szárnyú hajtóműfénye utólagos.

benedek_lampert_tie_werk.jpg 

 A bemozdulás valós, nem photoshop effekt. benedek_lampert_transport_werk_1.jpg

 

 A jet pack láng, a lézerfény és a rostély fénye utólagos.benedek_lampert_mando_1.jpg

 

 Akkor most mi is történt?

Tulajdonképpen a semmiből jött egy levél. Épp bejeztem a streamet, mikor láttam, hogy jött egy e-mail. Ebben a LEGO egyik projekt manager-re érdeklődött, hogy volna-e kedvem velük dolgozni és csinálni néhány képet a szeptemberben  induló kampányukhoz.
Ha ez egy személyes találkozó lett volna és egy filmben lennénk, most jönne az a jelenet, mikor komoly arccal elnézést kérek egy pillanatra, elvonulok oda, ahol senki nem lát, ordítok egy sort, hogy "igeeeen!!!", majd fapofával visszaülök az asztalhoz és közömbösen bólintok: "Rendben, miért is ne?".

 Egy online meeting és számos levelezés után körvonalazódni kezdett a This Is How We Play kampány, aminek röviden annyi a célja, hogy inspirálja a gyerekeket (és persze az idősebbeket) azáltal, hogy bemutatja: a készleteket nemcsak összerakni lehet, hanem számos egyéb módon használni utána is.

 Így jött létre négy kategória: a fotó (amiket pl. én is csinálok), az art (akik pl rajzolnak lego témában), az animáció (stop motion filmek) és a diorámák (akik saját kútfőből építenek). A fotó kategóriában mindössze hárman vagyunk alkotók, ezért óriási megtiszteltetés volt, hogy bekerültem ebbe a kis csapatba.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

LEGO (@lego) által megosztott bejegyzés

 

Milyen volt a közös munka?

Nagyszerű volt velük dolgozni. Rendkívül pontosak és korrektek voltak. Ha megbeszéltünk valamit az pontosan úgy történt, zökkenőmentesen futott végig az egész kampány. Nem kötözködtek, megbíztak bennem és elfogadták a döntéseim a képekkel kapcsolatban. Ez meglepett. Sok itthoni kis céggel nehezebb együtt dolgozni, egy ekkora világvállalattal mégis könnyed volt és problémamentes.

 

A fotózásról.

Minden eddiginél látványosabb és jobb képeket szerettem volna csinálni, mert úgy éreztem meg kell mutatnom a LEGO-nak, hogy jól döntöttek mikor megírták azt a bizonyos levelet.
Az összes, 5 év alatt szerzett tapasztalatot és megszerzett tudást kellett belesűríteni ebbe a 6 képbe.

Külön ehhez a sorozathoz beszereztem egy új lencsét. A Laowa 15mm wide macro objekítvet, aminek az a különlegessége, hogy bár makró mégis nagylátószöggel rendelkezik. Így végre meg tudtam azt csinálni, hogy közel hozom a figurákat, mégis látszik a teljes háttér és ki lehet használni a prespektívikus torzítását is.

Ez a gyakorlatban okozott némi nehézséget, mivel az új objektív miatt számos olyan problémával találkoztam, ami addig ismeretlen volt. A makró tulajdonsága miatt nagyon közel kellett hozzam a figurákat (nehéz volt őket bevilágítani), de mivel ugyanakkor nagylátószögű is, ezért vigyázni kellett a torzulásra (volt kép amit újra kellett kezdenem, mert teljesen kifordult a tér, mert erős torzításnál egész máshogy mutatott a képen, mint a valóságban) és sokkal nagyobb díszleteket kellett építeni. A világítás is rengeteg munkaórát vett igénybe. Több képen számos fényforrás van (villanó és folyamatos), időnként köddel és egyéb praktikus effektekkel vegyítve. Ezeket összehangolni egy rendkívül nehéz és összetett folyamat volt.

 Váratlan módon az első sorozattal nem ért véget a közös munka, ugyanis hamar kaptam tőlük egy következő felkérést halloween-i témában. Szokatlan kihívással találtam magam szembe, mivel az eddigi viszonylag szabad alkotást most felváltotta egy részletekbe menő forgatókönyv, amit követnem kellett. A LEGO csinált néhány rövid animációt, aminek egyes jeleneteit kellett fotóban újragondolnom. Ehhez pontos leírást és briefet kaptam, hogyan is kéne kinéznie. Így ebben az esetben nem mehettem teljesen a saját fejem után.

v2_benedek_lampert_fighterdecor_blue_k_copy_2.jpg

 

corr_benedek_lampert_ghost_ship_k2_copy.jpg

 

benedek_lampert_halloween_knock_knock_k_copy.jpg

 

benedek_lampert_carving_contest_k_copy.jpg

 

Nagyszerű tapasztalat és óriási motiváció volt ez, természetesen arra sarkall, hogy tovább tanuljak és mindig valami újjal, még látványosabbal rukkoljak elő! Remélem sikerülni fog, ezt majd Ti, a közönség eldöntitek! :)

Ha érdekelnek még további toy fotók és miniatűr képek nemcsak lego és Star Wars témában, akkor nézzetek be hozzám Instagram-on vagy Facebook-on!

 

Az idei év legnagyobb Star Wars készletének kicsomagolása!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá