2021. ápr 08.

A Nissan szokatlan reklámfotói

írta: AquilaPhotoBlog
A Nissan szokatlan reklámfotói

benedek_lampert_nissan_header.jpg

Ki ne szeretné a szép, elegáns, sportos autókat? Most nyilván férfitársaim bólogatnak leginkább, de azért a hölgyeket sem hagyja hidegen egy-egy kacérabb verda ezt nyugodtan kijelenthetjük. Nálam az abszolút csúcsot a versenyautók jelentik, még akkor is, ha néha kinézetre egyszerűbbnek tűnnek, mint városi társaik. Vegyük például a Nascar autókat, ahol nem vitték túlzásba a design-t, mégis van egy olyan klasszikus gépszörny hatásuk, ami rögtön tisztázza, hogy a kasztni alatt nem kis ménes lapul.

Nos, jelenleg se menő kocsim nincs és autóversenyző se vagyok, viszont van egy fényképezőm. Ezt mondjuk nehéz túráztatni a pirosnál és csajozós dumának is jobban hangzana a "Van egy Ferrarim.", mint a "Van egy Nikonom.", de hát abból kell főzni, amink van. Ellenben a fényképező tud valamit, amit egy verda sem: varázsolni! Ezzel a kissé nagyképű - ám koránt sem szó szerint értendő - kijelentéssel csupán arra céloztam, hogy a fényképezéssel (sok más egyéb mellett) tetszés szerint ugrálhatunk különböző méretarányú világok között, olyanról is készíthetünk képet, ami nem is létezik, legalábbis nem olyan formában, ahogy a fotón látjuk.

Mitől szokatlan egy autómárka reklámja, mikor ugyanúgy autókat látunk rajta? Nos, első pillantásra talán úgy tűnhet semmi fura nincs ebben, de a helyzet az, hogy ezek a kocsik elférnének a tenyerünkben. Minden fotó esetében egy 1:43-as méretarányú modellről beszélünk, ami azért nem egy szokványos dolog.

Mindig kell valami újat dobni!
Mi szükség van erre? - kérdezhetnénk. A válasz tulajdonképpen egyszerű. Az online világban mindig meg kell tudni újulni, valami olyasmivel előrukkolni, amit az emberek még nem unnak ebben az iszonyatos vizuális áradatban, ami nap, mint nap ér minket. Én pedig pontosan ezzel foglalkozom, miniatűr környezetet kreálok, amiben az egyszerű makettek is valóságosnak tűnnek.

A korábbi projektek után örömmel vágtam bele a közös munkába a Nissan hazai képviseletével, hogy durrantsunk néhány képet, amit a valóságban egyáltalán nem vagy csak jóval körülményesebben lehetne kivitelezni.

Első körben lássuk tehát a kész képeket, aztán azt is megmutatom, hogy hogyan készültek (videóval)!

A jó öreg GT-R, kétségkívül egy legendás verda. (a bemozdulás valódi)
benedek_lampert_nissan_gtr_k_j3.jpg

Az elektromos Leaf-hez egyértelmű volt a városi környezet.

benedek_lampert_nissan_final_k.jpg

Egy vidéki kiruccanás a családdal.

nissan_xtrail_k_j.jpg

 

 Most pedig jöjjön a zord valóság, hogy mindebből semmi sem igaz. A videón megnézheted a munkafolyamatokat az elejétől a végéig.

 Alapelvem, hogy amit csak lehet ténylegesen a kamera előtt oldjak meg, így ezen a képen a bemozdulás is teljesen igazi. A valóságtól eltérően itt nem a kocsi, hanem minden más lett elmozdítva. Csak az autólámpa és az ég felhőtextúrája utólagos. A vasútmodell házak mellett izlandi mohát használtam a bokrokhoz és fa lombkoronaként. Ha azt is elárulom, hogy a földtextúra valójában csincsilla homok, akkor végképp komikussá válik az egész.

z_benedek_lampert_nissan_gtr.jpg

 Mi lehet élethűbb az igazi Budapestnél? Semmi. Éppen ezért fogtam az egész cókmókot és kivittem a rakpartra, ahol igyekeztem az épített előtérrel összefotózni a hátteret. Csak az autólámpa és a lámpabúrák utólagosak. Bár itt kellett a legkevesebb díszletet építeni, mégis ez fotó volt a legnagyobb kihívás. Nagyjából 15-20 óra összmunkaidő van benne.

benedek_lampert_nissan_leaf_werk.jpg

 Esküszöm szívesen kocsikáznék egy ilyen helyszínen. Ez a kicsit mediterrán hatású díszlet nem kis munka volt, de végül sikerült egy egészen hangulatos környezetet összebarkácsolni. Az XPS foam boardot bevontam gipsszel, majd a kavicsosítás után kifestettem, hogy megfelelő terra hatása legyen. Műfákkal és izlandi mohával pedig a növényzetet "ültettem" el. (ahogy a videóban is látjátok)

z_benedek_lampert_xtrail.jpg

 

 Minden ilyen fotósorozatnál van egy-egy kép, ami nagyobb kihívás, mint amire számítottam. A toy photography esetében az első perctől kezdve saját magam dolgozom ki a metódust és a technikákat és minden egyes képpel tanulok is valami újat. Nem számít mennyit kell dolgozni vele, a lényeg, hogy a lehető legjobb végeredmény szülessen!

Ha tetszettek ezek a modellautó-fotók, nézz be hozzám INSTÁN és FACEBOOK-on is, ahol a rengeteg más toy photo-t is találsz, például LEGO minifigurákkal.

 

 

 

Szólj hozzá

cikk hogyan? werk figsfanphotos toy photography autó fotó