2020. ápr 04.

Ide Te is beköltöznél! A LEGO Lombház és a komplett gyerekkorunk!

írta: AquilaPhotoBlog
Ide Te is beköltöznél! A LEGO Lombház és a komplett gyerekkorunk!

header.jpg


Remélem mindenki tudott választani, lehet kissé sok opciót adtam meg.

Szóval egy lombház. Egy kuckó fent a lombok között. Szerintem mindenkinek (akár titkos) gyerekkori vágya. Hacsak rövidebb időre is, de bárki élne ilyen helyen. A LEGO-nál pontosan tudják ezt és odaszúrtak, ahol a legjobban fáj. Persze csak képletesen, hiszen az alábbi készlet maga a tömör gyönyör !

alap_kep_bck_ground.jpg

 

Igazából, ez nem is a LEGO ötlete...
De nem ám! Az ötlet maga Kevin Feeser-től származik, aki polgári foglalkozását tekintve borbély, de a magánéletben - mint látható - egy LEGO Lord!
Akkor, hogy került ez a szett a boltok polcaira?
A LEGO Ideas évek óta biztosít lehetőséget a fanoknak, hogy saját MOC-jaikat (My Own Creation) publikálják, ha pedig elérik a 10 000 szavazatot és a cég is úgy ítéli meg, kisebb módosításokkal ugyan, de valós LEGO szett lesz belőle.

KELL KELL KELL!
C-3PO szavaival élve: "Hála a tervezőnek!" lehetőségünk van megépíteni a saját lombházunkat, aminek falai közé bekucorodva, fogsz egy forró teát és...kivágod az egészet az ablakon, mert a fene akarna egy sarokban ücsörögni, mikor ott van a terasz a teleszkóppal, saját függőhidad van, és akár magára a fára is felkapaszkodhatsz. Naphosszat csak lógathatod a lábad miközben hallgatod, ahogy a madarak gyönyörű énekkel küldik el egymást a büdös fenébe! Ahh... A természet!

Ami pedig személyesen engem illet, meg kell köszönjem a 220volt.hu támogatását, hogy biztosították ezt a készletet a projekthez!

Milyen projekt és mit keres LEGO egy fotós blogon?
A kérdés kitűnő, a válasz pedig egyszerű. Többek között toy fotós vagyok, ezen belül is a LEGO-figurafozás a fő profilom, ebben az esetben ez a szett egy fotós projekt díszlete lesz. Azonban egy ilyen kaliberű építmény mellett nem lehet szó nélkül elmenni, ezért - mint nagy rajongó - egy külön cikket és videót is szenteltem a témának. :)
Bővebben Mi az a toy photography?  Milyen sorozataim jelentek már meg a témában?
Ami pedig magát a projektet illeti, egy teljes fotósorozat fog készülni, de valami egészen más köntösben mint eddig, ez legyen még titok. ;)

Íme a videó a 14 óra építésről, elejétől a végéig 25 percbe sűrítve. Komolyságot nyomokban sem tartalmaz. Nyitottál már ki LEGO-s dobozt baltával?
Bár mondhatnám, hogy én sem...

 

 Nem, amúgy nincs akkora szakállam, amiben elférne egy halraj, de a témához passzol a favágó stílus, ahhoz meg kell a vezérszakáll, szóval bekentem az arcom Photoshoppal és gyorsan kinőtt egy kép erejéig.

Lépjenek be!
Na nem úgy értem, hogy valami szektába, hanem képzeletben a lombházba! Néhány kép arról, mért is estem ennyire hanyatt ettől a vityillótól, annak ellenére, hogy már jó néhány komoly LEGO-t láttam. Leginkább a videó adja vissza a lényeget, hiszen ott az is látható, hogy miért nagy élmény már maga az építés és miért nem lesz elegünk az egészből csaknem 20 óra után se.
Részletes körbejárás a, már elkészült építményről videóban: (26:03) - Ilyen időpont linkkel még fogsz találkozni, ezek a videót az idevágó részétől indítják.

 

 

 Az alaplap megépítésén túl kell esni, nem túl izgalmas, de fontos, hiszen ebbe kell majd később ültetni a fát (07:42). Utána viszont a fa barkácsolása már jóval élvezetesebb, a faházakról pedig ne is beszéljünk! Itt percenként szisszen fel az ember, hogy: "Milyen jópofa! - Ó, mekkora ötlet! - Neeeee! Kakukkos óra??" (15:47)
Ne higgyük, hogy maguk a házikók, csak kívülről mutatnak jól. Egy lakberendező is megirigyelné, hogy milyen bútorzatot kaptak, tökéletes ízléssel!

 

Ha egy komolyabb LEGO-t veszel idén, ez legyen az!

Ezért jó, ha gyereknek veszed...
Egyrészt, jelen esetben tökéletes karantén kiegészítő, mert napokra lefoglalja a lurkót azt garantálom. Másrészt, olyan hihetetlenül jól néz ki, részletes és stílusos, hogy egy gyerek (aki kinőtt már a "Jaj LEGO, együk meg! Jaj LEGO, vágjuk földhöz" korszakából) többet tud vele játszani, mint bármivel.

 • Végtelen számú történetet lehet hozzá kitalálni, a figurák (egy család) ezt csak tovább erősítik.
 • Nemcsak a házikók, de az alap is tele van építve piknik asztallal, tábortűzzel és minden egyébbel.
 • Számos olyan apró megoldás van benne, ami akár az építésnél, akár utána, készségfejlesztő és kreativitásra ösztönöz.
 • Már meglévő elemekből remekül kiegészíthető, tovább építhető a környezete
 • Rendkívül pozitív az üzenete, természetközeli hangulata van. Biztos vagyok benne, hogy miután elkészült és a gyerek kicsit játszott vele, szinte mondani se kell, hogy menjünk kirándulni!
 • Ha elmagyarázzuk nekik, hogy a fa levélelemei itt már nem műanyagból, hanem cukornádból készültek, máris egy fontos dologra, a környezetvédelemre hívjuk fel a figyelmüket.
 • Személyes tipp: Én fiammal/lányommal, biztos kitalálnék egy saját mesét. Ami a miénk, ami itt játszódik a fán, és persze bármi megtörténhet. Ez olyan hihetetlen képzelőerőt és gazdag belső világot képes adni egy gyereknek, nem beszélve a családon belüli kapcsolatról, ami a legfontosabb egy gyerek számára. Erre még sokkal később is támaszkodhat.

Ezért jó, ha felnőtt kezébe kerül (akár a Tiédbe) ...

 • Bármilyen lakásban, bárhol jól mutat! Tök mindegy, hogy iroda, flat design vagy kuckós/rusztikusabb stílusról beszélünk, mindenképp lesz helye és kiváltja a látogatókból, az elnyújtott "Woooooooowwwwie!" reakciót
 • Bárki ránéz, előtörnek a gyerekkori élmények, emlékek, bunker/kuckó építés és bizony - mikor senki nem lát - kicsit játszunk vele mi is. Azt a hintát amúgy is meg kell pöckölni, olyan nincs, hogy nem...
 • Karantén közbeni időtöltésre ebben az esetben is tökéletes!
 • Egyes megoldásokat felnőttként jobban értékelünk, így az építés érdekesebb!
 • Akárki akármit mond, Uraim... Ez a készlet bizony csajozós! Egy biztos, ez tényleg érdekelheti a hölgyeket, nem úgy, mint egy bélyeggyűjtemény. (Hölgyeim, megerősítés vagy cáfolat jöhet kommentbe)
  Lányoknak üzenem, ha egy srác azt mondja, hogy "Megnézed a lombházamat?", akkor nem kell aggódni, tényleg meg fogja mutatni, mert annyira menő, hogy vétek lenne csak ürügyként használni!
 • Hölgyek, ha gyerekként nem kaptátok meg álmaitok babaházát, itt az idő ezt pótolni! Még jobban is jártok!

 

Easter egg, minden zugban!
Ennek a készletnek stílusa van! Nemcsak a színek és a formák, hanem a rejtett utalások miatt is. Említettem, hogy a lombház eredeti tervezője egy fodrász. Véletlen volna, hogy az egyik ágy belsejében éppen egy olló van? Persze, hogy nem. Ezt nem én magyarázom bele, hanem el is hangzik a szett hivatalos bemutatójában, ahogy a soron következő apróságok is.

ollo_2_2_k.jpg

Baj van a részeg tengerésszel... Az Ideas projektek közt korábban megjelent egy "Hajó a palackban" c. alkotás, ami hogy, hogy nem, itt is felbukkan miniatűr verzióban. Az eredeti ÍGY néz ki.

hajo_k.jpg

A LEGO Hivatalos tervezőjétől, Cesar Carvalhosa Soares-tól (aki megalkotta a készlet végleges kinézetét) is találunk egy utalást. Mielőtt a cégnél kezdett dolgozni, nagyon sok középkori stílusú házat épített, erre utal a microscale játékházikó a gyerekszobában.

fahaz_k.jpg

 A fan designer-től, Kevintől találhatunk még egy kis apróságot. A fa törzsén van egy véset: "Építsd meg az álmod!", alatta pedig egy monogram K.F. Ez értelemszerűen Kevin Feeser-t jelent, az idézet pedig az ő üzenete.

felirat_k.jpg

 

Miért szeretem az Ideas projekteket?
Ez inkább csak személyes vélemény, de azt figyeltem meg, hogy ezekben, a rajongóktól származó alkotásokban sokkal több a hangulat, az egyedi stílus, az aprólékos részlet. Ez most kicsit suta megfogalmazás, mert azért ez a leírás igaz számos hivatalos készletre is, de megnézve az Ideas palettát valahogy az az érzésem, hogy ezek szebbek, ötletesebbek és van egy egyedi atmoszférájuk.

Ez mondjuk olyan szempontból nem meglepő, hogy míg a hivatalos termékeket piackutatás, számtalan optimalizáció előzi meg és egyértelműen a profit a cél, addig egy nem főállású építő lehet, egy évig csiszolgatja a kis ötletét, amit nem befolyásol semmi. Belekezdhet egy olyan projektbe is, ami talán első hallomásra senkit nem érdekel és a LEGO-nak eszébe sem jut. Aztán őrült sikere lesz miután publikálják és polcra kerül.
Egyszóval ezekben a építményekben néha sokkal jobban érzem a LEGO iránti rajongást, a végtelen kreativitást, mint egy-egy alapkészletben.

Persze, ez csak a személyes benyomásom, lehet más nem ért egyet, erre való a kommentszekció, vitassuk meg! :)

 Bár, nem tizennégy óra alatt, de eljutottunk a cikk végére, amit nagy izgalommal írtam Nektek, mert tényleg iszonyú lelkes vagyok ezzel kapcsolatban. Lenyűgöz ez a lombház és nagyon remélem, hogy majd a képek is tetszeni fognak, illetve bízom benne, hogy tudtam egy kis kedvet csiholni hozzá. :) Az építésről készült videót továbbra is ajánlom, mert szintén ilyen hozzáállással készítettem és tele van minden bolondsággal. :)

ITT tudjátok megvásárolni a 220volt.hu polcairól, jelenleg elérhető, rendelhető! �

 

Továbbá mindenkinek kitartást és erőt a karanténhoz, főleg jó egészséget és vigyázzatok Magatokra! Ha épp nincs mit nézni, ajánlok pár korábbi epizódot a LEGO-s megborulásokból:

Így épült össze a Stranger Things készlet

 És így készültek a képek utána

 Ez pedig az Apollo 11, azaz a Holdraszállás évfordulójára készült sorozat.

 

 

 

Szólj hozzá

cikk youtube lego figsfanphotos