2020. már 30.

Hova lehet ezt még fokozni?

írta: AquilaPhotoBlog
Hova lehet ezt még fokozni?

blog_header.jpg

 

Ha akciókameráról beszélünk, mindenkinek egyértelműen a GoPro jut eszébe, sőt néha magát az akciókamerát, mint eszközt is gopro-nak hívjuk. Az egész iparág kezdetekor nyilvánvalóan ez a márka uralta a piacot, majd megjelentek az olcsóbb, megfizethetőbb kivitelek és rögtön a GoPro bukását vagy legalábbis visszaszorulását várta mindenki. Ez nyilván valamilyen szinten meg is történt, hiszen akinek csak alkalmi felhasználásra kell, elegendő, ha beszerez egy olcsóbb típust.
Azonban, aki minőséget akar, esetleg profi felhasználásra keres kütyüt, annak továbbra is a GoPro lesz a legjobb barátja, a szegmens trónját véleményem szerint továbbra is ez a brand foglalja el.

A 220volt.hu-nak köszönhetően lehetőségem volt a márka legújabb verziójával a Hero 8 Black-kel forgatnom Skóciában. Mikor egy fotós túrára indulunk a kollégákkal, mindig csinálok egy werk/utazó videót, ami tekintve a terepi viszonyokat, komoly kihívás. Ha GoPro-ról beszélünk azonnal megjelenik lelki szemeink előtt valamelyik  extrém sport és azok a felvételek, melyek valami lehetetlen helyzetben készültek. Pedig egy ilyen kamerát vétek lenne beskatulyázni ebbe a műfajba.

Az ilyen túrák során, ahol az ember hosszú kilométereken keresztül halad hegynek fel, hegynek le nem szívesen hagyja nyakban lógni a gépet, márpedig ha forgatni kell, akkor ezt nem lehet megúszni. Korábban zámtalanszor hagytam elöl a DSLR kamerát olyan esetekben is, ahol azért szívem szerint inkább hagytam volna a fotóstáskában. Nos, ezt  a problémát oldja meg egy huszárvágással a GoPro, mert így elég volt csak ezt a kezem ügyében tudni, hangvezérléssel indítani/leállítani, ha ránk szakadt az ég nyugodt szívvel folytattam a felvételt annak ellenére, hogy minden csuromvíz volt.

gopro_3.jpg

 

Csináltam egy részletes tesztvideót is, ahol a skót felvételeken keresztül tudjátok megvizslatni, hogy mit tud motyó, úgy gondolom mindenképp hasznosabb és szórakoztatóbb, hogy nem labor-, hanem valós körülmények közt készült felvételeket tudtok nézni . Ezenkívül pedig bemutatom a teljes menürendszert és minden funkciót, amit belepakolt a gyártó a készülékbe. A videó leírásában találtok egy tartalomjegyzéket is, így kattintással tudtok ugrálni a témakörök szerint, attól függően, hogy kit mi érdekel jobban.

 

Itt fogtam a Hero 8-cat, beállítottam time lapse-re és amíg én fotóztam, ő tette a dolgát. Mivel a nyersanyag egy utazófilmhez készült ezért fontos volt, hogy később lehessen vele dolgozni az utómunka során. Magyarán, hogy legyen benne elég információ a későbbi a color grading-hez és még értékes részleteket lehessen előcsalogatni.

gopro_1.jpg

gopro_2.jpg

 

A minőségen és a tengernyi beállítás lehetőségen túl van még egy nagyon szuper tulajdonsága az akciókamerának. Mikor az ember mászik, fut, egyensúlyoz, örül, ha magát stabilan tartja, nemhogy még a kamerát is. Egy kisebb milc / gimbal kombó ezen segíthet, de nyilván árban ez egészen más kategória (értelemszerűen minőségben is). A Hero 8-ba azonban olyan brutális stabilizátor került, hogy ez a probléma gyakorlatilag megszűnt. Még futás közben is teljesen élvezhető képet kapunk, a rázkódás mentesség pedig alapjaiban teszi kellemesebbé, nézhetőbbé a videót (felvétel futás közben). Összességében nekem óriási segítség volt, hogy egy kis méretű, könnyű és minden álló kütyüvel dolgozhattam a terepen.

Néhány kép a kameráról és fontosabb külső különbségek az előd, Hero 7-hez képest.

Az egyik fontos változtatás, hogy a Hero 8 esetében nincs cserélhető lencsevédő.
Ha az optika előtti átlátszó műanyag megkarcolódik, akkor azzal már nem lehet mit kezdeni.

kulso_kep_3_k.jpg

 A HERO 8 teljes körűen, csak az új típusú akksikkal működik, erről bővebben a videóban: ITT.kulso_kep_2_k.jpg

 Hátul a szokásos érintőképernyő kapott helyet.kulso_kep_1_k.jpg

 

 

 Gyors összehasonlítás

 

gopro-hero8-vs-gopro-hero7-spec-fb.jpg

 

Ez a cikk maga egy összefoglaló, általános leírás. További külső jellemzőket, a részletes paramétereket, tesztfelvételeket és egyéb személyes tapasztalatokat a videóban találtok, beszédesebb lesz, mintha leírnám.

 A skót fotós túráról készült kis filmeket pedig itt nézhetitek meg! :)

 

 

 

Szólj hozzá

teszt cikk