2018. jún 24.

Egy erőmű utolsó napjai

írta: AquilaPhotoBlog
Egy erőmű utolsó napjai

header_erom_blog.jpg

 

Képzelj el egy gőzmozdonyt! Megvan? Akkor most képzeld el akkorában, mint egy ház! Ez már nem olyan egyértelmű, de legjobban így tudom leírni egy hőerőmű gigászi kazánjainak méretét. Nyugalom, ahogy a korábbi cikkeknél, úgy most sem kell kizárólag a képzeletetekre hagyatkozni, mivel pontosan egy ilyen őrületes épületben jártunk nemrég, és naná, hogy készültek fényképek, de még a szokásos werk videó sem maradhat el!

Ebben a werkfilmben, szokásunkhoz híven, bejárhatjátok
velünk az erőmű egész területét, még a hűtőtoronyba is bejutottunk!

 

Azt az elején leszögezném, hátha árgusszemű jogászok vagy unatkozó trollok is olvassák ezt, hogy nem illegális beszökésről van szó, hanem előzetes egyeztetés alapján, engedéllyel léphettünk be az erőmű ódon falai közé. A pontos helyszínről információt, a megállapodás szerint, nem adhatok ki.

Mintha a kihűlt pokolban járnál!

Na nem azért, mert olyan szörnyű volt bent lenni, hanem még ebben az állapotban is hallani, szinte érezni a hatalmas kazánok lüktető, szuszogó zaját, fémes forróságát. De valójában csönd van. Nyugalom. Egy két madár csiripel, galambok szárnya csattog (ez még a videóban is hallatszik/látszik). Ám az erő, az egykori múlt még ott sunnyog a falak közt. A mostani látványnál tényleg csak működés közben lehetett brutálisabb!
Mindezt igyekeztem bemutatni a videóban is. (01:10)
Plusz fan fact, hogy itt forgatták a Szárnyas fejvadász 2049 néhány jelenetét!

Mi sem bizonyítja jobban a hely megkapó valóját, minthogy egy ilyen szentimentális fröcsögés jött ki belőlem, annak ellenére, hogy nem jellemző rám. Egyszerűen nem tudok másképp írni erről! Ezzel a lendülettel azonban kanyarodjunk is vissza kicsit a realitás talajára, mert nem voltam egyedül és úgy illik, ha előbb bemutatom az egész csapatot!

A korábbi túrákról bizonyára ismerős lesz néhány kolléga: Tóth Tomi, Bakos Gergő, Lőrincz Ákos, Tóth Gábor Szabolcs, Bacsa Dávid és Kévés Tamás. Ha végigverekedted magad a cikken, csak ajánlani tudom a munkásságukat!

Belépve az épületbe, rövid séta után, rögtön a „főcsarnokba" érkezik az ember, kvázi azonnal arcba kapja monumentalitást és csak annyit tud kinyögni, hogy: azt a *******! (videó: 01:21)
Ahogy azt egy rövid tárlatvezetésből megtudtuk, ezekből a hatalmas, négy emeletnyi kazánokból összesen hét darab van egymás mögött, ami elég komoly rendszert jelent!

Rengeteg lépcső, amik hálóként fonják körbe a hatalmas monstrumokat.

labloga_masolata.jpg

 

Persze, nem csak a kazánok jelentették az egyedüli érdekességet! Az erőmű többi része is figyelmet érdemel, például a folyosók vagy a kapcsolótermek. Bár a leglátványosabb részek igen sötétek, kevés fény jut be az ablakokon, voltak kifejezetten világos helyiségek is, teljesen más „berendezéssel", mintha egy külön világ lenne (ezt a többiek képein láthatjátok majd.).

dsc_3998.jpg

 

dsc_4005.jpg

 

tt_vezerlo2_masolata.jpg 

dsc_4022.jpg 

dsc_3958.jpg 

dsc_4093.jpg 

Végül a finálé, a pont az i-n, a hűtőtornyok voltak. Azok a, szintén nem szerény méretekkel rendelkező, „kémények" amiket az ilyen létesítmények mellett látni és működés közben vulkánként ontják magukból a gőzt. Nos, mi bemásztunk a BELSEJÉBE (videó:07:10)!
Nem mintha eddig nem esett volna le az állunk, de a kürtőben állva végképp úgy érzte magát az ember, hogy kicsi és jelentéktelen.

lampert_benedek_hutotorony.jpg

 

Végül pedig lessétek meg a többiek képeit is, hiszen Ők teljesen más szögből látták mindezt!

Bakos Gergő 

 Bacsa Dávid

Tóth Gábor Szabolcs

 Kévés Tamás

Lőrincz Ákos

Tóth Tamás

 

Hatalmas élmény volt maga a túra, én személy szerint eddig a közelében sem voltam hasonló épületnek, belülről pedig végképp nem láttam még. Köszönjük a lehetőséget, hogy bontás előtt bejuthattunk! Szomorú belegondolni, hogy hamarosan ez az épület is már csak képeken fog létezni. Noha nem korszerű, elképesztő teljesítmény lehetett megtervezni, felépíteni, működtetni.

 

 

 Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, ha tetszett nézz szét a blog többi oldalán is! :)

Facebook, Instagram, YouTube

 

Teszt ajánló!
Jackal Pal V1 Állvány

 

 

 

  

Szólj hozzá

cikk youtube werk