2015. máj 26.

Hogyan kezdjek el fotózni? • 2. rész

írta: AquilaPhotoBlog
Hogyan kezdjek el fotózni?  • 2. rész

A gyakorlatban

• Az előző részben szó volt arról, miként kezdjünk el fotózni: hozzáállás, gépvásárlás és néhány tipp. Most nézzük, mit tehetünk, ha már megvan a megfelelő masina!
Fontos! Ez nem egy átfogó és mindent magában foglaló cikk, csupán támpontot szeretnék nyújtani, hogy könnyebb legyen a döntés: fektessek-e időt, energiát, pénzt a fotózásba? 

kerdes_2.jpg

Oké! Megvan a gép. És most???

• Miután megvettük a gépet, bontsuk ki! Szépen, élvezettel vegyük ki a dobozból,  illata elárulja, hogy még vadonatúj! Az LCD-t, és egyéb fényes felületet védő fóliát lassan húzzuk le, ez a legjobb rész, komolyan, szerintem valami pazar! Csináljunk pár felvételt, most mindegy, hogy miről, csak halljuk a kattanást!

Na, ennyit az érzelgősségről, vágjunk bele! A rend kedvéért fotótémákra bontottam a cikket, így könnyebb lesz átbogarászni. Kezdjük is a kedvencemmel!

Természetfotózás

Rövid leírás: Nem könnyű műfaj, próbára teszi a türelmet, kitartást, jelentősen megcsapolhatja a pénztárcánkat (a természetfotózás különösen igényli a drága teleobjektíveket) és összekoszolja a ruhánkat (egy jó képért sokszor le kell hasalni, akár a sárba ). A természet gyönyörű, de nem könnyű szépen megörökíteni. Viszont, ha sikerül… akkor a természet egy darabkáját megőriztük magunknak és ezek a fényképek olyan különlegességet hordoznak, ami páratlan. Például az állatokat nehéz megfigyelni, elrejtőznek vagy épp olyan kicsik, hogy észre sem vesszük. Ezek a fotók a természetvilág különlegességeit mutatják be és hozzák közel hozzánk. Ez talán túl fennköltnek tűnhet, de belegondolva, tényleg így van! A legtöbb ember élete során nem találkozik gepárddal, jegesmedvével és más, a lakóhelyén nem honos állattal. Csak a fotók és filmek miatt ismerjük őket. De egy különleges képért nem feltétlen kell átrepülni a kontinenseket, számos ritka faj él hazánkban, pl.: kerecsensólyom, lappantyú, hiúz vagy épp a remetebogár.
Ellenben ne gondoljuk, hogy egy hétköznapinak gondolt széncinegéről vagy varjúról nem lehet különleges fényképet készíteni.

Előkészület: Eleinte ki kell tapasztalnod, hogyan viselkedik a géped a szabadban. Milyen fényviszonyok között, milyen minőségű képet csinál. Érdemes kipróbálni a makró üzemmódot is! Miután ez megvan, fokozatosan kell haladni. Ne akarj rögtön gördeszkázó zsezsét (ez egy madár, komolyan, keress rá!) fotózni! Kezdésnek a legegyszerűbb a növények fotózása, illetve az azokon pihenő rovaroké. Az intenzíven mozgó témák fotózása a legnehezebb (pl.: madarak). Az emberi jelenlétre érzékeny állatok fotózásához – szinte – elengedhetetlen egy terepszínű ruha, esetleg les, illetve egy megfelelő teleobjektív. (Egy nagy zoomátfogású bridge gép megfelelő kompromisszum lehet).

Tippek, trükkök: Növényfotózáskor előfordulhat, hogy nem megfelelő a megvilágítás – általában nem az–, ilyenkor ezen segíthetsz egy elemlámpával vagy egy derítőlappal (ez lehet egy A4-es papír is). Arra figyelj, hogy ne szemből világítsd meg a növényt, hanem oldalról, hogy az árnyékok plasztikussá tegyék a képet.
Állatok fotózásához remek alkalom a téli madáretetés vagy nyáron egy itató. Ez egyrészt hasznos, másrészt ez azon ritka esetek egyike, mikor a fotótéma jön hozzánk. Egy etetőt, itatót otthon is kitehetünk, és akár ablak mögül vagy a kertből fotózhatunk. Haladók építhetnek lest is. 

Még egy fontos dolog! Annak érdekében, hogy a háttér szép elmosott (aránylag homogén) legyen, nem mindegy, honnan fotózunk. Itt jön a képbe a ruhapiszkolás, mert földközeli téma esetében, kénytelenek vagyunk lehasalni vagy legalább letérdelni, hogy elegendő üres tér legyen a tárgy mögött. Ennél a három képnél – kivétel nélkül – a földön csúsztam. A főtéma szépen leugrik a háttérről, nem veszik bele. Ezt hívjuk kis mélységélességnek, mivel a térben csak a fókuszpont sávja éles, a többi fokozatosan elmosódik. A mélységélesség mértéke határozza meg az elmosódás erősségét.

lampert_benedek_margareta_2_blog.jpg
lampert_benedek_cickafark_3j_blog.jpg

rigo.jpg

 

Tárgyfotók

Rövid leírás: Hamar eszedbe fog jutni, hogy lefotózd valamelyik kedvelt vagy dekoratív mütyűrödet. Ez lehet bármi: ékszer, óra, kavics, fonnyaszott rókafül, ez gyakorlatilag csak rajtad múlik. Ebben a témában az a különleges, hogy hétköznapi, érdektelen tárgyakat lehet bemutatni úgy, ahogy még senki nem látta. Ez benne a kihívás és ettől lesz izgalmas.

Előkészület: Gyűjts össze minden mozdítható fényforrást a lakásban! Asztali és elemlámpák, fénykard, szentjánosbogár (Most miért? Simán berepülhet egy nyári estén!), egyszóval mindent, ami világít. Kevés lámpa esetén szükséged lesz fehér lapra is a derítés miatt. A derítőlap visszaveri a lámpák vagy a Nap fényét és ezzel világosíthatod a tárgy árnyékos részeit. Az állvány használata szintén fontos, hogy pontosan be tudd állítani a kompozíciót és hosszabb záridő esetén elkerülhesd a kép bemozdulását.

Tippek, trükkök: Kombinálhatsz is dolgokat. A tárgy mögé tehetsz valamilyen extra hátteret vagy körítheted szinte bármivel (lásd: kagylós kép). Kísérletezhetsz színes fényekkel vagy változtathatod a fényforrások elhelyezését is, hogy érdekes hatásokat érj el. A világítás nagyon sokat számít, az egész kép hangulatát meghatározza!

Kagyló és levendula. Mégis, mi közük egymáshoz? Semmi, viszont újszerű, szokatlan! 

lampert_benedek_kagylo_blur.jpg

Általában a gitárt sem így látjuk, pedig, egészen érdekes!
lampert_benedek_gitar.jpg

Különleges lehetőséget biztosít az extra rövid záridő használata, mert kimerevít
egy pillanatot, amit a valóságban, így, sose láthatunk.
lampert_benedek_frocsi.jpg

 

Városfotó

Rövid leírás: A város egy nagyon kedvelt fotótéma. Nem is csoda, hiszen sokaknak ez a közvetlen környezete. Ami engem illet, én három fajta városfotót különbözetetek meg:
1. Képeslap: alapvetően szép felvétel egy népszerű helyszínről, különösebb koncepció nélkül.
2. Egyedi városkép: szintén egy ismert helyszínről, de egyedi módon fényképezve.
3. Impresszionista városrészlet: olyan kép, ami nem magát a várost dokumentálja, hanem annak egy érdekes pillanatát, a fotós benyomásait örökíti meg. Leginkább ebben tükröződik az alkotó egyénisége. 
A fények napkeltekor, napnyugtakor, illetve este igazán különlegesek.

Előkészület: Mielőtt elindulsz, nagyjából találd ki, hogy mit szeretnél! Már párszor eljátszottam, hogy:  „Áhh, majd ott helyben kitalálom!”. Ez nagyon nem jött be, higgyétek el! Nem volt túl vicces, mikor télen -10 fokban kitaláltam, hogy inkább a Citadellához kéne menni, de én a Bazilikánál voltam... Amikor valami látványosságot szeretnél fotózni, nézz meg előtte pár profi fényképet, hogy ötletet adjon, de azt nem lemásolni kell, hanem továbbgondolni és így meglesz az esélyed, hogy egy remek kép szülessen.

Tippek, trükkök: Most Budapestet fogom példakánt felhozni, mert ez az város, amiről talán a legtöbb kép készül. Pont ezért, elkerülhetetlen a sok tucatfotó. Ne elégedj meg ennyivel, próbáld meg belevinni a kompozíciódba a saját látásmódod és csinálj valami egyedit! Városfotózásnál nappal(!!) is szükséged lehet vakura, mert a szűk, zárt terek miatt könnyen árnyékba kerülhet a főtéma. (Ebben az esetben hasznos, mert nem ez adja a főfényt, csupán kivilágosítja a sötét részeket, de a plasztikusságát nem veszi el a témának.) Viszont ez csak néhány méteres távolság esetén használható a gyenge fényereje miatt. Szóval, ha borús időben árnyékos a Parlament, ne próbáld meg bevillantani, használj inkább légvédelmi reflektort (aminek beszerzéséhez elég, ha betörsz egy katonai raktárba)!

Ezt mondhatjuk tucatfotónak. Semmi extra, viszont a látvány pompás! lampert_benedek_lanchid_kek_2_eles.jpg

 Ezek a fotók, viszont, kicsit más szemszögből készültek. Nem szokványosak, ezért izgalmasabbak!

 

Néhány tipp a nyárra!

 

 • Huhh, ez kicsit hosszúra sikerült, tudom, de még így is meglehetősen tömör lett, hiszen ezekről a témákról sokkal többet lehetne beszélni. Ennek ellenére, remélem, hogy a Hogyan kezdjek el fotózni? című cikksorozat (az első részt ITT olvashatod el) tetszett Nektek és tudtam segíteni :)! Bármi kérdésetek, ötletetek, észrevételetek van, az alábbi elérhetőségeken megtaláltok :)!

 Köszönöm, hogy végigolvastad a cikket, ha tetszett, látogass el ide: Aquila photography a facebook-on!

 

 

Szólj hozzá

cikk város természet tippek hogyan?