2019. sze 18.

Úgyse tudsz építeni egy működő Bugattit! Hm, fogd meg a söröm!

írta: AquilaPhotoBlog
Úgyse tudsz építeni egy működő Bugattit! Hm, fogd meg a söröm!

_header.jpg

 

Mikor azt mondom valakinek, hogy a LEGO megépítette a Bugatti Chiront, senki nem lepődik meg. Haladó autóbolondoknak talán felcsillan egy csalafinta fény a szemében, de nagyjából ennyi. Ám, amikor odaérek, hogy ebbe akár bele is ülhetsz és amúgy még működik is... Akkor zavart szempárok merednek rám és kérdezik: "Életnagyságú lego autó, kormánnyal, gázzal meg mindennel?"

Pontosan! A LEGO fogta a józan ész határait, gondosan összegyűrte egy gombócba, majd rezzenéstelen arccal kihajította a kukába. Először csak nézzük számokban! A hivatalos sajtótájékoztató szerint az összetevők:

  • 1 000 000 LEGO Technic elem
  • 13 438 munkaóra
  • 4032 db Technic fogaskerék
  • 2304 db LEGO Power Functions motor
  • 2016 db Technic kereszttengely

Ezen felül a kocsi eredeti Bugatti felniken és abroncsokon gurul, amik (mielőtt tovább olvasol kérlek ülj le. Nem, tényleg ülj le higgy nekem! Jó... Te tudod... Én szóltam.)  összesen 30 000 000 Ft-ot érnek! Csak. A kerekek. Ugye megmondtam, most jól kiejtetted a telót a kezedből.

Most, hogy felborzoltuk a kedélyeket kezdjük az elején! Múlthéten kaptam egy meghívót a LEGO-tól, hogy lesz itt egy "kis" meglepi hétfőn és szerintük érdekelhet. Meglepő módon érdekelt és már akkor elhatároztam, hogy forgatok egy rövid videót is az eseményről, mert ilyen nem lesz többet. Erre szombaton oly módon taknyoltam el az utca betonján minden békés állampolgár szeme láttára, hogy a térdfájás miatt az is kérdés volt, hogy a negyedik emeletről lejutok-e, nemhogy a sajtótájékoztatóra.
Nyolcvanhat és fél hektoliter svédcseppes borogatás után, bicegve ugyan, de eljutottam a WestEndbe és... Bakker ez le van takarva! Ott állt a LEGO Bugatti fekete kupacként arra várva, hogy leleplezzék.

A kocsi szeptember 22-ig látható a WestEnd-ben!

Amit meg is mutatok Neked, hiszen végül elkészült a videó. Benne: Leleplezés (1:11). Siket Lóránt kommunikációs vezető beszámolója arról, hogyan született meg a projekt (1:30). Beszélgetés a cseh építőcsapat tagjaival a kihívásokról (5:09). Végül még Sirius-szal az ismert youtuberrel is váltottunk néhány szót (3:05).

 

Miután a verda "meztelenre vetkőzött" nem igazán tudtam merre kezdjem el körbejárni vagy hol kezdjem a forgatást. Az a szokásos helyzet állt elő, mikor az embert hirtelen nagyon sok és intenzív inger éri és egyszerre akar reagálni az összesre, ami nyilván nem lehetséges, tehát csak áll egy helyben és bambán néz ki a fejéből.

szembol.jpg

 

 Értelemszerűen az autónak van egy fém alváza, a Bugatti embléma és a felnik valamint az abroncsok is eredetiek, de ezenkívül, minden LEGO. A kerekeknél maradva még a féktárcsák és a fékpofák is Technic elemekből épülnek fel (videó: 4:40). Persze, a realitás földjén maradva, hiába a hasonlóság és a 2300 lego motor, ebbe a kocsiba jelentősen kisebb ménes fért, mint igazi társába. Míg az eredeti kasztnijában több, mint 1400 paci hajtja a kerekeket, addig itt mindössze 5 ló van befogva. Ezt csak a technikai részletek miatt írtam le, mert amúgy ki a francot érdekel, mikor itt egy valós LEGO autó, ami nemcsak, hogy megmozdul, de 30km/h-vel repeszt is! Ezzel már bármilyen kisgyereket legyorsulsz a lábhajtányos motorjával!

A Mandelbrot-halmaz ehhez képest gyerekrajz. Hát milyen irdatlan részletek vannak itt? Látjátok a kép közepén azt a kis narancssárga elemet? Nos, abba, ha beleillesztenek egy Technic tengelyt, annak elforgatásával tudják állítani az adott panel dőlésszögét, hogy az autó vonalai tökéletesen passzoljanak.
Pontosan ilyen fejet vágtam én is, mint most Te, mikor megtudtam ezt.

reszlet.jpg

 Természetesen a kormány nem dísz, valóban az autó irányítására szolgál. Most figyelj! Nemcsak, hogy valós,, de szervorendszer is tartozik hozzá, magyarán, szervokormányos. Ha ez nem csajozós, akkor semmi!

Hölgyeknek egy kis szavazás a cikk végén: Ki a menőbb? Akinek az igazi, vagy ez a LEGO Bugattija van? Most tekintsünk el attól, hogy harminccal az életben nem értek haza.

interior.jpg

 

szembol_2.jpg

 halszem.jpg

 

A szokásoshoz képest, most kevesebb képet tartalmaz a cikk, de ez csak azért van így, mert elsősorban forgatni mentem, így minden létező részletet láthattok a fent linkelt videóban, még a lámpák működését is (videó: 3:00).

Mikor arról kérdezték az építőcsapat tagjait, hogy ez vajon mennyibe kerül, az a válasz érkezett, hogy felbecsülhetetlen, mivel ebből csak egy létezik a világon. Nemcsak abból a szempontból, hogy 1:1-es LEGO Bugatti, ami működik, hanem általánosságban is, mint életnagyságú működő LEGO autó. Szóval, ha anyagköltségileg nem is, de gyűjtői szemmel biztosan többet ér a valódinál.

Szavazás a cikk alján, ne hagyd ki! :D

 

 Zárásként egy kis ajánló a készülő LEGO Apollo 11 projekthez. Az 50. évforduló alkalmából a LEGO Hungáriával közösen dolgozunk egy anyagon, ami feleleveníti a Holdraszállás ikonikus pillanatait.

 

 

 

 

Szólj hozzá

budapest cikk lego