2017. aug 08.

A nagy hőség egyetlen előnye fotós szemmel

írta: AquilaPhotoBlog
A nagy hőség egyetlen előnye fotós szemmel

cikkfejlec.jpg

Az elmúlt hét kánikulája iszonyatosan rosszul érintett, meg gondolom mindenki mást is, aki nincs hozzászokva a sivatagi klímához. Én már a 30 fok körüli hőmérsékletet is nehezen viselem, de ebben a pár napban egy szobanövény szintjére süllyedtem... Csak alapvető életjeleket mutattam és nem mozdultam, csak amennyi a Föld forgása miatt szükségképpen bekövetkezik, ha viszonyítási alapnak nem a bolygónkat, hanem az univerzumot vesszük. Mennyivel kellemesebb ott az idő! Legalábbis félkómásan fetrengve, csak ez jutott eszembe az űrről.

Nos, ebben a kellemes nyári időben, Füredi Bernát cimborámmal mégis úgy döntöttünk, hogy beülünk egy lesbe, ahol ilyentájt szakszerűen megfogalmazva: @*/%é$$**/@ meleg van. Akkor mégis mi vett rá erre minket? Ironikus módon, pont a hőség. Mivel ez a orbitális hőmérséklet nemcsak nekünk kellemetlen, hanem a madaraknak is, így az itató ilyenkor valóságos fesztivál helyszín, ahol komoly party hard zajlik. Az itatósles tipikus példája a szimbiózisnak. Az állatok magasról tesznek rá, hogy fotózzák őket, ellenben nagyon örülnek a sok víznek. Természetesen az itató nem a fotózás idejére van feltöltve, hanem állandóan, így ők folyamatosan profitálnak belőle, mi pedig néha kilátogatunk a jutalékunkért. 
Mivel ebben az időben releváns probléma lehet, hogy az ember elszublimál, ezért egy literes ásványvízzel indultam útnak. 

Szokás szerint készült werk videó is, melyben a bevezető után nagyon sok felvételt láthattok a madarakról és viselkedésükről, illetve Bernát is mesél kicsit arról, hogy miként készült el a les és mire kell odafigyelnie annak, aki hasonlót szeretne.

 

Ordas mázlinkra, egészen elviselhető volt a klíma a lesben, így kora reggeltől majdnem délig bent tudtunk ülni. A madarak aktivitása szembetűnő volt. Nagy csapatokban és sűrűn jártak inni, csupán egy-két hosszabb szünet volt. Az én két favoritom az őszapó és a vadgerle volt. Előbbire évek óta vadászom már, hatalmas fazon ez a madár. Főleg télen, mikor felfújja a tollait és úgy néz ki mint egy tollgombóc egy bazi hosszú faroktollal. Valahogy így: 

Nekem sajnos még nincs ilyen képem, így Mike Atkinson képén
tudom megmutatni ezt a kis tollpamacsot.

cf6b162bc5197f7da747728cbd37911f.jpg

 A másik ritka sztárvendég pedig a vadgerle volt. Hozzá már volt szerencsém egy másik ilyen alkalommal, de talán csak egyszer-kétszer. A másik érdekes dolog, amit megfigyelhettek a videóban, hogy a madarak mérete nem egyenelő a dominanciájukkal. Azaz, nem a legnagyobb állat a király az itatón, legalábbis nem minden esetben. Szerencsére sikerült elkapni egy pillanatot, mikor a meggyvágó simán elűzi a nála jóval nagyobb vadgerlét. Ez a kis vakarcs igen agresszív, valamint erős. A csőre akkora, mint egy alkoholista mája, mindezek tetejébe pedig eszméletlenül erős is. Egy meggymagot szégyenérzet nélkül kettéroppant. Meglepő módon erről kapta a nevét. De nemcsak ennek a kis tökmagnak van nagy arca, a varjú félék híresen nagy gengszterek. Szemrebbenés nélkül mennek neki a nagyobb ragadozóknak is, mint pl.: az egerészölyv vagy a rétisas.

Etetőknél, itatóknál gyakran megfigyelhető, hogy hirtelen megszólal egy magas szignál és az összes madár szétrebben. Ez a riasztás jellemzően ragadozót jelent. Most is többször volt ilyen, ebből az egyik egy héja miatt történt, amin őszintén meglepődtünk. Nagyon szerettük volna, ha ő is beköszön az itatóra, de csak átsuhant felettünk. Fenséges állat... Persze, erről egy cinegének vagy bármilyen kisebb énekes madárnak, valószínűleg más véleménye van.

 Végül, ilyen 11:00 és 12:00 között megritkult a forgalom, egyre nagyobb lett a forróság is, úgyhogy csomagoltunk és elindultunk visszafelé. Ez lett a délelőtt eredménye, remélem tetszenek majd! :)

 

Vadgerle

dsc_3646.jpg

 

 Mai ajánlatunk: Nagy fakopáncs random cinegével.dsc_3622-2.jpg

 

Barátcinege
dsc_3689.jpg

 

 

 

 

Füredi Bernát képei

Szajkó

img_0881c.jpg

 

Énekes rigó
img_8207.jpg

 

Vörösbegy img_8214dd.jpg

 

 

 

 

 Ha tetszett a videó vagy a fotók, urambocsá mindkettő, akkor megjegyzem Neked is megvan a lehetőséged, hogy csinálj hasonlót. Először is, lessel vagy anélkül, érdemes kitenni madaraknak kis itatót, mert azontúl, hogy segíted a túlélésüket, mint télen az etetéssel, izgalmas megfigyelni, ahogy isznak/fürdenek. Amennyiben meg is örökítenéd mindezt, teheted az itatót (aminek simán megfelel egy cserépalátét is) közvetlenül az ablak elé, ahonnan a függöny mögül tudsz fotózni :).

Az szavazás állását a voksolás után láthatod.

 Egyéb ötletekért, tippekért nézz szét a blogon vagy látogass el ide:

Facebook

YouTube

Instagram

Extrém LEGO fotók

 

YouTube ajánló:

 

 

 

Szólj hozzá

cikk youtube természet hogyan? werk A fotózásról