2017. júl 16.

Oda a GoPro egyeduralma?

írta: AquilaPhotoBlog
Oda a GoPro egyeduralma?

index_sjcam_1.jpg

A két Honor telefon után, most egy másfajta kütyü kerül a célkeresztbe, méghozzá az akciókamerák piacáról. Azt ugye elmondhatjuk, hogy a GoPro brand, lassan egyet jelent magával az akciókamerával, mint eszközzel. Sokszor hallottam, hogy GoPro névvel illetnek egy "nevesincs" kamerát is. Ez nyilván nem véletlen. Évekig ez a márka uralta a piacot és miután kijöttek az első olcsóbb verziók, a sikere akkor is töretlen volt, hiszen a többi márka verziói még egy minimális szintet sem tudtak hozni minőségben, így nem jelentettek fenyegetést. Egészen mostanáig...

Kína odapörkölt az iparának, mert az utóbbi években már nem feltétlen igaz az a tézis, hogy: "Ami kínai, az gagyi!".  Elég csak a telefonokra gondolni a Huawei és a Honor  személyében (igaz, a két márka nem teljesen független egymástól). Újabban pedig az akciókamerák terén is munkálkodnak. Az "újabban" kifejezést természetesen az elmúlt évekre értem. Hozzám is eljutott az SJCAM híre és bizony kíváncsi lettem, hogy rászolgált-e arra a népszerűségre, aminek manapság örvend. *SPOILER veszély*  Igen!

Mért is állítom én mindezt? Nos, az SJCAM Magyarországgal együttműködve, még márciusban kaptam tőlük egy kamerát, hogy egy teszt sorozat keretében kipróbáljam, mit is tud. Azóta sokféleképpen sikerült próbára tennem, pl.: síelés, gőzmozdonyos utazás, time-lapse és vízalatti felvételek. Ezekről természetesen videó is készült, a Honor teszthez hasonlóan egy UnBoxing, Kezelés és (ebben az esetben) Sportklip formájában. Mielőtt tovább megyünk, ezeket érdemes megtekinteni/átpörgetni, mert sokszor fogok a felvételekre hivatkozni!

 

Ez a legrészletesebb videó, melyben nemcsak felvételeket,
de a kamera menürendszerét és beállítási lehetőségit is megnézhetitek!
(A zenék miatt a YouTube letiltotta a mobil eszközöket. Számítógépen nézzétek!)

 

Ez a sportklip volt a fő projekt az SJCAM-mel, ahol igen jól helyt állt!
Bizonyos snittek más eszközzel lettek felvéve. Ahol az SJCAM logót
látjátok, az a felvétel készült az akciókamerával.

 

 Nem maradhatott ki az UnBoxing sem. Egy biztos! Nem sok üres hely
maradt a dobozában.

 

 Ez a projekt nem kifejezetten a kamera tesztelésére jött létre,
viszont remekül jött pár snittnél. A mozdonyt felülről,
vagy az ablakon kilógatva, botról filmezni, csak így tudtam.
A tok miatt pedig nem aggódtam a füst miatt sem.

 

 Most, hogy már mindenkinek van valami képe arról, hogy mit tud ez a kis jószág, elmondhatom: pozitívan csalódtam. Nagyjából két évvel az SJCAM előtt használtam, szintén síeléskor, egy másik típusú kamerát, ami akkor még csak HD-ben tudott felvenni, de azt is olyan pusztító minőségben és kockásodva, hogy már akkor is, de különösen manapság használhatatlan. A GoPro-nál ez ugye már akkor sem jelentett gondot, de nem is  30 ezerbe került. Kicsit valami hasonlótól tartottam az SJCAM-nél is. Attól féltem, hogy a harmad akkora árért, harmad olyan minőséget kapok. Hát nem! A kamera minősége és dinamika átfogása meglepően jó, és átlagfelhasználásnál szerintem nincs is többre szükség. Vegyük példának a medencés felvételeket! Ott aránylag egy homogén kék környezetet kapunk, amin nagyon könnyen kijön a rossz minőség, az a bizonyos kockásodás. Nem mondom, hogy teljesen mentes tőle, de vállalható. De érdekes módon van snitt, amin eléggé szét esik a kép, egy másik esetében pedig teljesen rendben van (ugyanúgy a medencés felvételről beszélünk, bár tegyük hozzá a YT is tömörít rajta). Másik példának tudom hozni a gőzmozdonyos felvételeket, ahol brutális kontrasztok voltak az erős napfény miatt. Mégis egy részletgazdag és élvezhető képet kaptunk, akár a vonat tetejéről nézve, akár "szelfi plánban". Ezenkívül használtam még rendezvényeken, színpadi produkciók felvételénél, ahol a fény és a világítás mindig egy kritikus pont. Meglepetésemre a kamera teljesen jól teljesített. Persze itt a teljesen sötét háttér előtt a fehér ruhában lévő táncosoknál azért elérte a határt (a fehérek több helyen kiégtek), de ez nem meglepő.
Azt persze azért továbbra is tisztázni kell, hogy egymásmellé rakva egy GoPro-s felvétellel, meg tudnánk különböztetni a kettőt, ami alapvetően nem gond, hiszen ekkora árkülönbséget nem lehet megúszni kompromisszum nélkül. Durva is lenne, ha minőségben ugyan azt tudnák, cirka 100 ezer forint különbséggel.

Fontos szót ejteni a time-lapse-ről is, hiszen ez egy alapvető felhasználási módja az ilyen kameráknak a normál videón kívül. Itt szintén sok buktató lehet a minőség terén, ezt is fenntartásokkal kezeltem. Az eredmény ebben az esetben is kielégítő volt, mint egy hideg sör a sivatag közepén! Eleve fontos szempont, hogy a kamera ne maga fűzze össze a képeket, hanem a kész fotókat őrizze meg, amivel én tudok dolgozni. Ez már biztató kezdet volt, de főleg annak örültem, hogy a képminőség is használható. Most nyilván nem hasonlítom össze egy fényképezővel, nem is lenne reális. A maga nemében, videókhoz teljesen jó. Még egy kis utómunkát is eltűr, de finoman kell bánni vele, nyilván nincs benne annyi tartalék, mint egy raw-ban.

 

Ez pl. egy nyers kép. Aránylag nagy a kontraszt különbség, mégis szép,
részletgazdag képet kapunk, kiégés és bebukás nélkül!2016_0513_123741_150.JPG

 

 

 Azonban a minőség, noha egy fontos dolog, nem az egyetlen elvárás. A kezelhetőség és az üzemidő szintén meghatározó. Kellemetlen pillanat, mikor az ember az utcán sétál és a mellette elhaladó szupermodell hölgyekről épp lefújja a szél a ruhát, a kamera meg pont lemerül... A hasonló életszerű helyzetek miatt fontos, hogy a kütyü viszonylag jól bírja a gyűrődést és a kezeléséhez se kelljen egy technikusi diploma! 

Nekem főleg a síklip forgatásakor volt az üzemidő fontos, hiszen közben csak egyszer volt lehetőségem tölteni, egyébként egész nap a pályán voltunk. Megkönnyebbülés volt, hogy az SJCAM végig bírta mindennap. Persze nem folyamatosan ment, hanem megszakításokkal és nem is volt -10 fok, ami sokat segített. 
És a legjobb! Amit az egészben imádok, az a hátsó, érintőképernyős kijelző! Eszméletlen sokat segít felvételkor, hogy látom mi lesz a képen, az érintőképernyő pedig gyors navigálást eredményez. Ráadásul erről akkor sem kell lemondanunk, ha a tokban van, mivel van hozzá külön érintő hátlap is. Ehhez mondjuk hozzátartozik, jóval nehezebb kezelni, mint hátlap nélkül. Nem tökéletes, de azért működik.

 

Összegzés

 Azt kell mondjam teljesen elégedett vagyok! Persze érzem, hol vannak a kamera határai (pl. síklipben sok helyen kiég a hó), amit mondjuk a GoPro megold probléma nélkül, de árérték arányban nyugodt szívvel tudom ajánlani! Harmadannyiért korántsem harmad olyan minőséget kapunk! Sokféleképpen tudtam használni és fogom is még, akár a közelgő fotós túrákon. 
Ha csak a családi események megörökítése a cél, akkor bőven elég ez a kamera, de még akkor is hasznos útitárs lehet, ha a teljesen professzionális minőség nem elvárás.

 

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, ha van bármilyen tapasztalatod, ne habozz írni egy kommentet ;)!

Nézz be az Aquila Photo Blog közösségi oldalaira is!

Facebook, Instagram, YouTube, 500px

 

Figs Fan Photos Legography

 

YouTube ajánló:

 

 

Szólj hozzá

teszt cikk sport