2017. ápr 01.

Az új Honor 6X - Rutinbevetés és első benyomások

írta: AquilaPhotoBlog
Az új Honor 6X - Rutinbevetés és első benyomások

6x_blog-index3.jpg

 Nemrég olvashattatok egy átfogó tesztet a Honor 8-ról, ami nekem a kedvencem lett az utóbbi időben. Most márciusban jött ki az új típus, a 6X. Bár jelenleg ez a legújabb készüléke a cégnek, kategóriában a 8-as alatt van. A Honor Magyarországnak köszönhetően, az elsők között hozhattam el tőlük a telefont, egy rövid, egyhetes tesztre. Két okból döntöttem most a rövidebb tesztelés mellett:

  • Egy friss, az újdonság erejével ható tesztet szerettem volna írni Nektek.
  • A megjelenés éppen egybeesett egy ausztriai sítúrával, így az ottani táj remek lehetőséget nyújtott a kamera kipróbálására.

Mivel csak egy hét állt rendelkezésemre, az is a sípályán, most ez a cikk tényleg tömör lesz és leginkább az elkészült képekre, azok minőségére és néhány személyes tapasztalatra fog kitérni. Remélem, segítséget nyújt azoknak, akik vacillálnak a dual kamerás telefonok között.

 

Ergonómia

A 6X kialakítása, tudása abszolút passzol ahhoz a vonalhoz, ahová a gyártó pozicionálta, azaz: egy erős középkategória, annak is a teteje. A Honor 8 (felső kategória) üveglapos, extra fénytörőréteg bevonatos, lekerekített előlapos és úgy összességében prémium kialakításához képest egy szerényebb megjelenést kapunk. Ez korántsem problémát, csak egy egyszerűbb stílust jelent. Az alumínium hátfalban kapott helyet – ezúttal vertikálisan elhelyezett – dual kamera és az ujjlenyomat olvasó. A 8-ashoz képest valamivel szélesebb a telefon, nekem ez már a komfortosság határát súrolta - pedig meglehetősen zongorista kezem van - és néha kényelmetlen volt a kezelés. Ami viszont kifejezetten meglepett, hogy gyárilag van rajta kijelzővédő fólia. Azért merem állítani, mert ezúttal vadonatúj, bontatlan készüléket kaptam kézhez.

Metálos, alumínium hátlap, illetve a kamera, vaku és ujjlenyomat-olvasó.
A dual kamera – ebben az esetben is – két szenzort használ.
Az egyik a monokróm, a másik a színes képért felel, majd ezeket kombinálja a szoftver.

honor-6x-live-view.jpg

 

A Honor 8 és a 6X egymáshoz képest. A 8-as kialakítása nekem
praktikusabb volt.
honor-6x-vs-honor-8-5.jpg

 

Ezen a képen látszik a védőfólia, valamint az USB csatlakozó és a hangszóró is.
A 6X a klasszikus mikro USB szabványt használja, nem pedig a gyorstöltős USB-C-t.

honor_6x_8b.jpg

 

 

Kamera

A külső bemutatása után térjünk rá a lényegre, azaz a kamerára és a képekre! A kezelőfelületben gyakorlatilag nincs különbség a 8-hoz képest (lentebb a videóban láthatjátok), ugyanazt a Huawei rendszert használja, így ennek ismételt bemutatására nincs is szükség. Ami kifejezetten érdekelt, - és valószínűleg Titeket is - hogy a 8 és a  6X közötti durván 50 ezres árkülönbség vajon meglátszik-e a képeken?

A fotók már utómunkázva vannak. Ez csak annyit jelent, hogy az eredeti fotó információiból dolgoztam, de semmiféle retus, vagy manipuláció nincs rajtuk. Csupán annyi, amennyit az eredetiből ki lehetett hozni. A naplementés képeknél, maximum finoman erősítettem a színeken. A képek után mutatok before-after fotókat is. Ezt azért tartom fontosnak, hogy aki komolyabban is foglalkozna vele lássa, mit lehet kihozni belőle.

Egy klasszikus tájkép, mondhatni ideális fényekkel. Szinte nyers.

lampert_benedek_honor6x_teszt-4.jpg

 

 Itt az égen és az előtéren külön dolgoztam, de azon belül csak egész képfelületet érintő utómunkát kapott.

lampert_benedek_honor6x_teszt-12.jpg

 

 Nagy szerencsém volt az időjárással, ugyanis egészen látványos felhőket fogtunk ki. Az utómunka folyamata itt is megegyezik az előzővel.

lampert_benedek_honor6x_teszt-3.jpg

 

 Remek zárása volt a napnak, mikor a felvonók leállása után fent maradtam a hegyen fotózni/forgatni. A szembe nap elég kényes téma, itt a 6X kamerája már nem bírta rendesen átfogni a dinamika tartományt és a Nap környezete menthetetlenül kiégett. Ezen a képen nincs lokális utómunka.

lampert_benedek_honor6x_teszt-7.jpg

 

A délutáni felhők szintén parádésak voltak. Itt a kép kapott egy naplementés, kicsit melegebb WB-t (white balance).
Panoráma módban készült, ami annyit jelent, hogy körbefordulunk a telefonnal és kész is.

lampert_benedek_honor6x_teszt-11.jpg

 

 Nekem ez a tökéletes túrafelszerelés! Egy ilyen dokumentációnál, nyilván csak kis árnyék-csúcsfényt kezelést kapott a kép.

lampert_benedek_honor6x_teszt-8.jpg

 

Egyik reggel eposzi látvány fogadott! A hegyek közé "beült" a felhő.
Csak csúcsfény-árnyék állítás.

lampert_benedek_honor6x_teszt-9.jpg

 

 Ezt, szinte mondhatjuk nyersnek.

lampert_benedek_honor6x_teszt-5_1.jpg

 

Néhány before-after kép:

bef_af_2.jpg

bef_af_1.jpg

bef_af_3.jpg

 

 Szerintem igen meggyőző, tényleg sokat ki lehetett hozni belőle, mint látható. De hol van akkor a különbség a 90 ezer forintos 6X és a 140 ezres 8 között? Ha belenagyítunk a képbe, rögtön látszik, hogy a 6X-szel készült fotó meglehetősen szétesik, főleg, ha utómunkázunk is rajta, ami esetenként ezt ki is emeli.

Nyers kép (6X)

kivagas-2.jpg

 

 Utómunkázott (6X)kivagas.jpg

 

 Ezzel szemben: egy utómunkázott, hosszú expós kép a Honor 8-cal (szintén erős nagyítás).
A teljes képet itt láthatod!
hajo_kozel.jpg

 

 Ezek szerint mégsem olyan jó a 6X, mint gondoltuk?

Szó sincs róla! Sőt, én pontosan ezt vártam a telefontól. Problémás lenne, ha ugyanazt tudná, mint a "nagy tesó", hiszen mégis mi a bánatos fityfenéért adnánk ki 50 ezer forinttal többet a 8-ra, ha a 6X ugyanazt tudja. Viszont a saját nemében a 6X egy remek választás fotózásra! Ha jól tudom ilyen árkategóriában dual kamerát máshol nem kapunk. Mindezek tetejébe, ha a minőség nem is, de a fényképező szoftveres tudása megegyezik a Honor 8-éval, így tudásban nem kapunk kevesebbet.

 

Mindent összevetve, tudom-e ajánlani a Honor 6X-et?

Teljes mértékben! Ami az általános felhasználást illeti, néhány esetben érezhető volt a sebesség különbség a 8-hoz képest, illetve a ujjlenyomat olvasó nem mindig működött elég gyorsan, de ez megint egy teljesen érthető, szükségszerű különbség. Igazából más negatívumot nem tudok mondani. Az akkumulátor remekül bírta egész nap a hegyen, csakúgy, mint a mindennapi használatban. Az appok gyorsan és kifogástalanul futottak, akár egymással párhuzamosan is. Azt kell mondjam a Honor ismét egy megbízható és stabil telefont dobott piacra a 6X formájában. Ebben a kategóriában remek választás azoknak, akik többre szeretnék használni a telefon kameráját a szelfiknél és cuki cicás insta képeknél.

 

Ha érdekel a kamera kezelőfelülete és felépítése, nézd meg videón,
ahol a Honor 8-on mutatom be.

 

További YouTube ajánló:

 

Köszönet a Honor Magyarországnak a lehetőségért és a további együttműködésért. Termékfotók forrásai: androidcentral, Prohardver, Mobilarena 

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, ha tetszett oszd meg mással, hátha nekik is hasznos lesz! :)

Előkészületben a következő teszt cikk: "SJCam J6 - A megfizethető GoPro?"

Nézz be ide is! Aquila Photo Blog: Facebook, YouTube, Instagram, 500px

 LEGO fanoknak: Figs Fan Photos Legography

 

 

Szólj hozzá

teszt cikk táj honor