2017. feb 26.

Kína bedurvult! Konkurense akadt a "nagy" márkáknak?- Honor 8 teszt

írta: AquilaPhotoBlog
Kína bedurvult! Konkurense akadt a "nagy" márkáknak?- Honor 8 teszt

Szinte látom, ahogy az Apple fanok kezdik írni a kommentet, miszerint: "hogy írhatok ilyet a címbe, ez hazugság és egyébként is menjek már a fenébe"! Szóóóval, tisztázzuk a dolgokat! Nyilván a vezető gyártók, továbbra is vezető gyártók, de úgy tűnik ideje számolni a kisebb márkákkal is! Én a Honor telefonokról egészen idén év elejéig nem hallottam, igaz annyira nem is követtem az újabb mobil márkákat. Azt nyilván tudtam, hogy a Huawei P9 és az iPhone 7S dual kamerája az, ami jelenleg ezt a vonalat képviseli és a látott képek alapján meggyőző volt a teljesítményük. Én ennyiben is hagytam a dolgot, aztán láttam, hogy egy másik márka készüléke is dupla kamerás / szenzoros rendszerrel van felszerelve. Ez volt az a pont, ahol kíváncsi lettem, vajon mit tudhat az élvonalhoz képest. Mivel a Honor a Huawei almárkája, így bizakodó voltam a minőséget illetően.

cikk_kep.jpg

 

A Honor Magyarországgal vettem fel a kapcsolatot, akik egy egy hónapos tesztidőszak keretében biztosítottak számomra telefont. Ekkora már sok teszt cikk megjelent a készülékről, de engem kifejezetten a fényképező és a kamera tudása érdekelt. Éppen ezért most főleg erről olvashattok, ez alapvetően nem egy átfogó telefon teszt, a hangsúly itt a fotózáson van. A legtöbb cikkben a tesztképek kimerültek egy-egy ház előtt lőtt utcafotóban. Ez számomra elviselhetetlen pazarlás, ezért kíváncsi voltam, mit lehet kihozni belőle, akár szélsőségesebb körülmények közt is. Ennek keretében a Honor 8 megjárta Horvátországot, bizonyíthatott sötétben és extrém hidegben is.

A tesztről már három videó is megjelent, ami UnBoxing, Kezelés és Összefoglaló címmel került ki a csatornára. Amiért cikket is írok az elsősorban a képek nézegetése és a minőség boncolgatása miatt van. Persze a tapasztalatokat és a fontos részleteket itt is leírom. Mielőtt tovább haladsz ajánlom a videókat, különösen a "Kezelés" részt. 

 

 

 

 

 

 Ahogy láthattátok, a Honor 8 design-ja abszlút a prémium kategória vonásait kapta. Lekerekített kijelző, üveg előlap ás hátfal, de még extra fénytörő bevonatot is kapott, amitől úgy csillog, mint Bud Spencer szeme a hagymás bab láttán. De nézzünk is a motorháztető alá, pontosabban a kamera tájékára! A videóban a fényképező teljes kezelőfelületét és működését is láthatjátok.

 

Mint látható a Honor 8 is a Huawei Emui rendszerét kezeli. 
A kamera felülete szinte pontosan egyezik, legalábbis megjelenésben mindenképp.

honorelokep.jpg

 

 

 A tesztfotók során csak a Pro Fotó módot használtam, amiben a záridő, ISO, AF (opcionális, hogy autó vagy manuális), WB,  fénymérési mód és Ev paraméterek állíthatóak. Az éjszakai felvételeknél természetesen állványt használtam. Minden fotó kizárólag a telefonnal készült. Egyes képeknél, ahol a mobil dinamikaátfogása nem volt elég (este) több képből lett összeillesztve a végleges fotó, ami azt jelenti, hogy a világos és sötét részek külön lettek kiexponálva, de természetesen csak telefonnal. Hozzáteszem ez a komoly fényképezők esetében is használt metódus, mivel egy kivilágított épületet és a sötét hátteret nincs szenzor, ami egy képen információvesztés nélkül megoldja. Itt jön a cikk lényege, mutatom a képeket, amik így facebook és YouTube tömörítés nélkül kerülnek fel.

 Mielőtt tovább megyünk a fotókra, még szeretném megmutatni, hogy az automata módot mért ne használjuk (és végképp ne töltsük fel a netre) például este, illetve, hogyan érdemes használni a Pro Fotót nem éppen ideális fények mellett.
Az automatika abból indul ki, hogy kézből fotózunk. Érzékeli, hogy nincs elég fény --> növeli a záridőt (azaz tovább tart az exponálás) és feltolja az ISO-t (érzékenység) az egekbe. Ennek az eredménye egy életlen, zajos, kiégett és olyan elkent kép, mint a nagymama epres pudingja.

fos_tavol.jpg

 

A fenti képből egy kisebb kivágás. Elszörnyesztően borzasztó igaz-e?

fos_kozel.jpg

 

Akkor most a telefon kamerája egy használhatatlan vacak?

Korántsem. Ellenben a fotózás alapját itt sem lehet megkerülni. Állvány + Pro fotó! Ez a tuti recept a tuti képekhez! Én a következőképp dolgoztam:
Az állványra tett telefonhoz egy távkioldót használtam (azaz egy megfelelő fülest), majd kikísérleteztem a beállításokat. Készítettem egy képet ahol az épületek szépen kiexponáltak (itt a sötét környezet bebukik) és egyet, ami a sötétebb részeket mutatja meg (ennél az épületek kiégnek), majd végül ezeket illesztettem össze.

hid_bp_ossz2.jpg

 

 

Ezek szerint több képes összeillesztés nélkül nem lehet szép esti fotókat csinálni?

Dehogynem! Ezek a képek egy expoból vannak, csupán szín-/fénykezelést kaptak.

lampert_benedek_honor8_hidvar_k_j.jpg

 
lampert_benedek_honor8_hajo_j_k.jpg

 

Láthatóan állványról, manual módban, a világon semmi gond a minőséggel.
Nyilván nem egy DSLR, de bőven több, mint amit én elvártam egy telefontól!

hajo_kozel.jpg 

 

Ami viszont csak az automata módban működik, az a nagy rekeszértékű képek készítése. A videóban ezt részletesen bemutatom, de röviden az a lényeg, hogy utólag beállítható, a kép melyik része legyen éles a háttér pedig mennyire elmosott. Ez persze egy szoftveres effekt, de f/3.2 és ettől nagyobb értékeknél meglepően szép eredmény kapunk. Szintén ennél a képnél kell megemlítenem az extrém hideget, ugyanis a telefon (nem folyamatos használat mellett, hanem megszakításokkal külső zsebbe téve) órákig bírta a strapát, mielőtt kikapcsolt a hideg miatt. Aztán rögtön újra indult és használhattam tovább.

lampert_benedek_honor8_vasut-2.jpg

 

 

A dual kamera két szenzorjának köszönhetően (egy színes és egy monokróm), 
brutálisan jó a Honor 8 dinamikatartománya. Az alábbi két kép, szintén csak 
egy fénykép, és mégis a világos hó / ég, az árnyékos vonat / előtér teljesen részletgazdag.

lampert_benedek_honor8_vasut_k.jpg

 
naple_egybe.jpg

 

 

 Említettem, hogy a telefon megjárta Horvátországot is, ahol a 
Plitvicei-tavaknál sikerült tesztelni. Az egyszerűség kedvéért ezt 
galériába rendeztem.

 

 

 

Összegzés

Ahogy a videóban is mondtam, engem abszolút meggyőzött a készülék! Erre az egy hónapra teljesen átköltöztem ebbe a telefonba, így napi szinten használtam az általános módon is. A készülék gyorsasága kifogástalan, még a párhuzamosan futó alkalmazásokkal együtt (játékokat is beleértve) sem érezhető lassulás. A működése megbízható volt és egyetlen alkalmazásnál sem volt fagyás vagy kompatibilitási hiba. Az aksi egész napos használat során is kitart (itt nem a folyamatos fotózásra, hanem alap funkciókra gondolok, mint a facebook, e-mail, chat stb.), a gyorstöltővel pedig fél óra alatt is jelentősen, akár teljesen feltölthető, ha nincs teljesen lemerülve.

A kamera funkció abszolút meglepett. Jó minőségre számítottam, de főleg az esti felvételeknél vált világossá, hogy már a telefonokkal is számolni kell az amatőr fotózásban. Az autófókusz gyors és pontos, nem volt vele gond. Külön jó pont, hogy a manuális fókuszálásra is van lehetőség. Természetesen a beállítások ismeretét ebben az esetben sem helyettesíti az automatika! Ha olyan éjszakai felvételeket szeretnél, mint amiket ebben a cikkben mutattam, muszáj kicsit utána olvasnod, hogy a záridő, blende, gyújtótávolság és az ISO értékek hogyan függnek össze! A panorámafénykép-funkció is remekül működött, gyakorlatilag csak körbe kell fordulni vele (a videóban ezt meg is mutatom). A Pro Fotó mód minden olyan beállítást lehetővé tesz, amire egy rendes gép esetében is szükség van. 

Köszönöm a Honor  Magyarországnak az együttműködést, igazán érdekes teszt volt. A jó hír, hogy itt nincs vége, ugyanis a nemsokára itthon forgalomba kerülő 6X-et is alkalmam nyílik majd tesztelni hasonló formában. Különböző projektek keretében a Honor 8-cat is viszontlátjátok még!

Mindeközben az SJCam-mel is együtt dolgozom, érkeznek majd az akciókamera tesztek is!

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, ha hasznosnak találtad oszd meg mással is! :)
Kommentbe pedig várom a Ti tapasztalataitokat is, ha szintén Honor 8 tulajdonosok vagytok!

Nézzetek be ide is:

 Facebook, Instagram, YouTube, 500px

 YouTube ajánló: Plitvicei fotós túra werk videó.

  

Szólj hozzá

budapest teszt cikk éjszakai