2017. jan 29.

Természetfotózás, avagy: Így csinálj fűtést a puszta közepén!

írta: AquilaPhotoBlog
Természetfotózás, avagy: Így csinálj fűtést a puszta közepén!

Nem ez az első természetfotó témájú cikk a blogon, de ez nem csoda, hiszen az egyik legkedvesebb fotótémámról van szó. Eddig is olvashattatok hosszabb élménybeszámolót és részletes leírást a "hogyan készült" részéből, de most hamar a lényegre térek. Mégpedig azért, mert ezúttal készült egy werk videó is, melyben nem csak azt láthatjátok, hogy hogyan tévedtünk el a ködös pusztán hajnalban, vagy miként csináltunk fűtést a -11 fokban, hanem természetfilm jelleggel megmutatom milyen láthatatlannak lenni az állatok között. Olyannyira, hogy még egy meglepetés vendég is tiszteletét tette, de gonosz módon nem árulom el, milyen állat, majd a videóból kiderül! ;)

Ismét Füredi Bernát fotós társammal vágtunk neki az útnak, remélve, hogy az időjárás és a szerencse is kegyes lesz hozzánk. Nos, miután tejködben indultunk el, kissé kételkedni kezdtünk, de szerencsére később kitisztult az idő. Hiába nehéz és utálatos kikelni reggel négykor a  dermesztő hidegbe, máshogy ezt nem lehet. A természet korán kel. 

Ezúttal a ragadozómadarakat vettük célba, ők ugyanis még nagyon hiányoznak madárfotóim közül, de most mondhatni szerencsénk volt. A ragadozó madarak különösen körültekintőek és megfontoltak, így még sötétben el kellett foglalni a lest, hogy még véletlenül se vegyenek észre. Egerészölyveket vártunk főként, de állandó vendégek voltak a citromsármányok, fácánok, szajkók, szarkák és még egy nagy fakopáncs is. Az ölyvek sajnos nem jöttek, viszont volt egy sztár vendégünk, egy kékes rétihéja személyében.

A képek előtt nézzétek meg a werk videót, a szokásos zenés, vlogos, majd természetfilmes stílusban!
És persze a meglepetésvendég, valamint a korszerű fűtés technológia :D!

 

 

Most kivételesen kezdjük a főfogással. Kékes rétihéja, tojó (Circus cyaneus).

lampert_benedek_olyves_blog-7.jpg

 

Fácán kakas (Phasianus colchicus)

lampert_benedek_olyves_blog-2.jpg

 

Citromsármány (Emberiza citrinella)

lampert_benedek_olyves_blog-3.jpg

 

Nagy fakopáncs (Dendrocopos major)

lampert_benedek_olyves_blog.jpg

 

Szarka (Pica pica)

lampert_benedek_olyves_blog2-3.jpg

 

 Citromsármány (Emberiza citrinella)

lampert_benedek_olyves_blog-5.jpg

 

 Fácán kakas (Phasianus colchicus)

lampert_benedek_olyves_blog-8.jpg

 

  Citromsármány (Emberiza citrinella)

lampert_benedek_olyves_blog-4.jpg

 

Szarka (Pica pica)

lampert_benedek_olyves_blog2-2.jpg

 

 Citromsármány (Emberiza citrinella)

lampert_benedek_olyves_blog2.jpg

 

 Fontos kiemelni, hogy a természetfotózásnak etikája van, a legfontosabb a természet és az állatok tisztelete, illetve nyugalma/épsége. Éppen ezért rendkívül figyelni kell a szemétre, a zavarásra és a lesépítéskor a környezetrendezésre. Igazából a lesezéssel a madarak is jól járnak, hiszen folyamatos etetést kapnak, ami télen rendkívül jól jön. Persze figyelünk arra, hogy magát a lest nyugodt helyen állítsuk fel, hogy az odaszokott madarakat ne zavarják az autók vagy kirándulók. A lesben halkak vagyunk, egyrészt, hogy ne zavarjuk őket, másrészt nekünk sem jó, ha elriadnak.
Mikor a ragadozó megtámad egy kisebb fajt, nem kergetjük el pl. a karvalyt, bármennyire is sajnáljuk szegény cinegét. Ez az természet rendje és a ragadozómadarak (ahogy más állatoknál is) a természetes szabályzók. Tiszteletben kell ezt tartani és elfogadni, ahol kis madarakat etetünk, ott előbb utóbb ragadozó is lesz.

 

 Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, ha tetszett oszd meg mással is, vagy nézz be az Aquila Photo Blog közösségi oldalaira is: Facebook, YouTube, Instagram, 500px.

 

 

 

Szólj hozzá

cikk youtube természet madarak hogyan? werk