2015. sze 16.

Nehézségek fotózáskor, ezeket kerüld el! + receptek

írta: AquilaPhotoBlog
Nehézségek fotózáskor, ezeket kerüld el! + receptek

Ez is egy olyan téma, amiről kevés szó esik, pedig hajaj... Annak a listája, hogy egy fotózás alkalmával mi mindenben lehet bénázni, gyakorlatilag végtelen. Én csak néhány dologra térnék ki, amire jó, ha felkészül az ember.

 Az időjárás

Kevés dolog van manapság, amit ne lehetne pénzért megvenni, megvesztegetni vagy bármilyen módon befolyásolni. Nos, a mi drága anyatermészetünk ezen kevés dolog közé tartozik. Ha ő úgy gondolja, hogy hideget csinál és a kabátot is lefújja rólad, akkor az úgy lesz és nem érdekli, hogy te éppen fotózol. Mint ennél a képnél:

Milyen nyugodt, hangulatos kép, nem igaz? Nos, mialatt csináltam ezt a képet majdnem megfagytam, a kezeim már nagyjából üszkösek voltak és alig tudtam lenyomni az expogombot, ráadásul ezt megelőzőleg még az állványom is eltört, úgyhogy "jó hangulatban" voltam. Úgy fújt a szél a hídon, hogy azt egy tornádó is megirigyelte volna.

lampert_benede_szabadsaghid.jpg

 

Nálam a tél a kritikus időszak. Főleg a kezem fagy át pillanatok alatt (tudom, hogy feltalálták a kesztyűt, de nálam az sem segít). 

1_lampert_benedek_park.png

 

Megoldás: én mindig hordok magamnál legalább egy esőkabátot. Ez több dologra is jó. Először is, ha fúj a szél nagy részt felfogja, másrészt, ha elered az eső a gépet is meg tudod védeni, a fotóstáska is befér alá. Persze nyáron 40 fokban nem szükséges, de ősszel már ajánlott. 

 A felszerelés

Akármekkora ász vagy, gép nélkül még te se tudsz fotózni, úgyhogy azt sose felejtsd otthon (jó, ez talán még nem is gond, így még én se jártam)! Viszont, ami már valós probléma, ha a memóriakártya nem lett lementve és tele van vagy az aksi marad otthon a töltőben, esetleg fel sincs töltve. Na igen... így már jártam, kellemetlen tud lenni.

Megoldás: én azt szoktam csinálni, hogy összepakolom a cuccot és mikor minden megvan, akkor még kétszer végig ellenőrzöm, hogy nem hagytam-e ki semmit. Amióta ezt csinálom, nem ért váratlan meglepetés.

 Állvány

Ugyan mi nehézsége lehet egy állványnak? Esti fotózásnál rendkívül sok, több szempontból is ezen múlik a siker. Nyilván a kézenfekvő megoldás, ha az ember vesz egy profi állványt, ami sziklaszilárd, csak ezek általában rettentő drágák.

Megoldás: 
- Sok állvány alján van egy kis kampó. Ez azért van, hogy súlyt akaszthass rá és így stabilizáld az állványt. Egy hátizsák benne néhány vizes palackkal már sokat segíthet. 
- A másik lehetőség, hogy veszel egy minőségi mini tripodot. A Jobi GorillaPod SLR több kilót is elbír és nagyon stabil. Kis mérete miatt nem fog berezegni és hajlítható lábaival szinte bárhova felerősíthető. Ez mindig nálam van, így nem érhet meglepetés, még asztrofotózásra is alkalmas.

 A kamera hordása

Talán sokaknak ismerős az a helyzet, mikor túra közben kell fotózni és annak érdekében, hogy a gép ne fityegjen össze-vissza az egyik kezünkkel folyamatosan fogjuk. Nem egy nagy dolog, de órák után elég fárasztó tud lenni, plusz így az egyik kezünk mindig foglalt. 

Megoldás: egyszerűen vedd át a válladon a pántot és úgy hordd a gépet, mint egy oldaltáskát. Így nem fog a fényképező himbálódzni és a kezed is szabad marad.

 

Az objektív védelme

Ha tömegben, szűkebb beltéren, túrán vagyunk és egy pillanatra nem figyelünk, az objektív vége könnyen beleütődhet valamibe hordozás közben. Persze el is lehet rakni, de a percenkénti ki-be pakolás sem előnyös.

Megoldás: mindig legyen napellenző a lencsén, akkor is, ha nem indokolt. Azonkívül, hogy megakadályozza a becsillanást, elsőosztályú "lökhárító" is. Én is jártam már úgy, hogy véletlen odakoccant valamihez az objektív és roppantul megkönnyebbültem, hogy csak a műanyag volt.

 

 Az állvány hordása

Amennyiben nem kis méretű állványunk van, ami a pénztárcában is elfér, kicsit macerás cipelni és a villamoson is kínos, mikor véletlen arcba vágunk valakit. Ha az állványunk nem 150 kilós vas és acél keveréke, egyszerűen a hátunkra is vehetjük. Van, hogy elve ilyen tokot adnak hozzá, de, ha nem, az se baj.

Megoldás: köss át egy madzagot az állvány tetejétől az aljáig, és vedd a hátadra. Igazi homemade sufnituning, de működik :).

 

 Hidegben gyorsan merülő aksi

 Mikor télen vagy hidegben fotózunk az aksi is gyorsabban merül. Ez komoly katasztrófa lehet, mikor éppen becserkésztünk mondjuk egy állatot és a gép pont ekkor tér nyugovóra.

Megoldás: Először is evidens, hogy csak teljesen feltöltött aksival érdemes elindulni. A másik megoldás, hogy egy idő után, főleg, ha már kezd merülni, az akkumulátort rakjuk be a zsebünkbe és ott szorongassuk kicsit. Ezzel némileg felmelegítjük és tovább bírja majd a használatot.

lampert_benedek_kekcinege.jpg

 

 Stúdió

Sok esetben nincs lehetőségünk stúdióban fotózni és megfelelő, profi felszerelés sem áll rendelkezésre. Persze nem kell kétségbe esni, ilyenkor jön a kreativitás és a "csináld magad praktikák". Ezek főleg kisebb tárgyfotóknál vagy csendéleteknél jönnek jól, mivel kis dolgokat könnyebb bevilágítani vagy épp hátteret tenni mögéjük.  

Megoldás: a lakás tele van jobbnál jobb "stúdió felszereléssel". Egy asztali lámpa (világítás), egy üveglap (adott esetben erre lehet tenni a tárgyat és remekül fog tükröződni alulról), tapéta (háttér), papírlap (derítő), pohár (keresztül fotózva rajta érdekes hatást lehet elérni), fém edény (ha passzol a témához remek háttér is tud lenni, egyébként vakuernyőnek is használható), és még sorolhatnánk.

 

Hozzávalók: egy tábla konyhaasztal, 20 teáskanál levendula, 
egy adag asztalilámpa és egy csipet kagyló.

lampert_benedek_kagylo_blur.jpg

 

 Hozzávalók: egy öntapadós tapéta, pár adag edény támasznak,
állólámpa, némi vaku, egy kancsónyi víz és egy pohár. 

lampert_benedek_frocsi.jpg

 

  Hozzávalók: egy adag fekete terítő, három darab (egyenként 40W-os)
központi lámpa, gitár.

lampert_benedek_gitar.jpg

 

 Jó étvágyat ;)!

 

 Remélem sikerült adni néhány hasznos tippet, ami megkönnyíti majd a fotózásokat. Persze ez korántsem meríti ki a parktikák széles választékát, így ismét lenne egy kérésem felétek! Akinek egyéb tippje vagy ötlete van, az írja le kommentben és beteszem a cikkbe ;)! Illetve, ha konkrét problémával álltok szemben, azt is írjátok nyugodtan és remélhetőleg vagy én vagy esetleg más tud rá megoldást, úgyhogy hajrá ;)!

 

 Nézz be ide is!

Facebook: https://www.facebook.com/aquilaphoto

YouTube: https://www.youtube.com/c/AquilaPhotoBlogChannel

 

 

Szólj hozzá

cikk tippek hogyan? werk