2015. aug 25.

Irány az Alpok!

írta: AquilaPhotoBlog
Irány az Alpok!

Először is tartozom egy bocsánat kéréssel felétek Kedves Olvasók. Mostanság kicsit megritkultak a cikkek, de pont a hasonló utazások miatt nem sok időm volt írni, de ezután várhatóak lesznek rendszeresen. Videók terén még nagyobb a probléma, de azon is változtatni fogok, ez a nyár kicsit rohanósra sikerült :).

 Az alábbi videóban megnézheted a felvételeket az Alpok ormairól és azt is elmondom, hogy mi, hogy történt merre jártunk és néhány vicces sztorit is. Ez a beszámoló az utazásról. A cikkben inkább a technikai részre helyeztem a hangsúlyt és a képeket is itt nézhetitek meg rendes felbontásban. Nem lesz hosszú vagy nehéz olvasmány, sok képet tettem bele és néhány megjegyzést, ahol szükséges, de ezentúl csak a böngészés és nézelődés van hátra. Szóval, mielőtt tovább görgetnél, nézd meg a videót is :).

 

 

Az alapvető nehézség az ilyen tájfotóknál, főleg, ha hegyekről van szó, hogy nagyon nagy a kontraszt különbség. A hegy többnyire sötét, árnyékos, az ég viszont világos. Ilyenkor az a klasszikus probléma szokott felmerülni, hogy a hegy vagy világos és kiég az ég vagy az ég teljesen jó, a hegy viszont sötét. A megoldás, hogy több képet kell csinálni, majd ezeket Photoshopban összerakni. 

Itt az ég, a hegyek és az előtér is külön kép. Ez annyit tesz, hogy mindegyik képnél arra figyeltem, hogy az adott dolog jó legyen, nem számít, ha sötét vagy kiég valami más.

lampert_benedek_edelweissspicce_3_j_k.jpg

 

 

 Talán nem egyértelmű, hogy a vízeséses képek mitől olyan szép fátyolosak. Ez roppant egyszerű, mindössze a záridővel kell játszani. Hosszabb záridővel jobban elmosódik a víz.

lampert_benedek_vizeses_1_j.jpg

 

 Itt rövid záridővel fotóztam, látszik, hogy a vízcseppek ki vannak merevítve némileg.

merev_cseppek.jpg

 

 Voltam oly szerencsés, hogy a hegyeken kívül, a köztük élő állatokra is vadászhattam. Mielőtt a Greenpeace-esek szívrohamot kapnak, megnyugtatok mindnekit, hogy itt a fotózásra gondolok, bár a kettő közt nincs sok különbség. A fotó alanyok nem is akárkik, hanem havasi csókák (Pyrrhocorax graculus) és hollók (Corvus corax) voltak. Hihetelen légiparádékat csináltak, amiket lefotózni iszonyú nehéz, főleg az élességállítás miatt. Szerencsére a gépem megmentett, mert rendelkezik ún. 3D autofókusszal, ami folyamatosan állítja az élességet a mozgó célpontra a tér bármely irányába. Annyit elmondhatok, hogy akinek a gépe tud ilyet, az ne is próbálkozzon mással! Bár ez hatalmas segítség, még ennek ellenére is készültek életlen képek, mert azért ez sem old meg mindent.

 

 Fotózási nehézségek szempontjából, a héten ez a három dolog volt a legnagyobb kihívás, ami esetenként bizony ki is fogott rajtam. Illetve még két dolgot érdemes megemlíteni. Nagyon sokszor látom, hogy valaki csinál képet a kutyájáról, egy földön sétáló madárról vagy egy virágról, de valamiért mégsem az igazi. Ennek az az oka, hogy általában nem az ő szintjükről, hanem magasabbról fotózzák, így a háttér is éles lesz és az állat/növény körvonalai elvesznek. Ezt nagyon egyszerű orvosolni, mindössze annyi, a trükk, hogy alacsonyabbról kell fényképezni, közel a földhöz. Így a téma mögött lévő távolság megnő és homályos, elmosott lesz, ami nagyon szépen kiemeli, amit fotózunk. Íme egy példa: egy harangvirág, amit, ha felülről fotózok valószínűleg egy tucat kép lesz. Így viszont kellemes és szép látványt nyújt. Egyébként ezt hívják kis mélységélességnek.

lampert_benedek_harangvirag_j_1.jpg

 

l.jpg

 

 A másik dolog, ami nem technikai, hanem az anyatermészet nehezítése, hogy rájöttem, vízben nem jó fotózni. Pláne, ha nincs vízhatlan tokod... Nem, nem úsztam víz alatt a géppel, de majdnem. Mikor megálltunk Krimml-ben, ahol egy hatalmas vízesést fotóztunk, a legalsó zuhatag olyan szintű vízpárát produkált, hogy az objektívet 20 másodpercenként kellett törölgetni és minden úszott a vízben. krimml_para_patak.jpg
krimml_para.jpg

  Szerencsére szigetelt, így az ilyen vízpárával még elbánik :)._gep_viz.jpg

 

 Abszolút tudom ajánlani Tirolt és környékét annak is, aki csak túrázni szeret fényképező nélkül. Egyszer látogassatok el ide :)! Most pedig, ahogy ígértem, íme a képek (Kattints a képekre a galéria megnyitásához):

Hegyek

Madarak


 

Vízesés

Gleccser

Werk

 Néhány kép a többiektől
Andris

 

Blanka 

 

 

 Nézz be ide is: Facebook

 

 

 

Szólj hozzá