2015. júl 05.

Sirályokkal suttogó (Kiegészítő cikk)

írta: AquilaPhotoBlog
Sirályokkal suttogó (Kiegészítő cikk)

• Talán már tudjátok, hogy elindult az Aquila photography YouTube csatornája is. Ez a blog kiegészítőjeként, ugyanilyen stílusban, szórakoztató céllal és remélem hasznos tartalmakkal vár Titeket :).

Bemutatkozó videó

 

 Idén a nyár nekem Bulgáriában kezdődött, ahol a fotózás sem maradhatott ki természetesen! Az itt eltöltött idő alatt, amennyire volt idő és lehetőség, belevetettem magam a sirály és csillagfotózásba. Hogy mindez, hogyan sikerült, azt megnézheted a lejjebb linkelt videóban, ez a cikk ugyanis kiegészítése annak, márcsak azért is, hogy normális minőségben tudjátok megnézni a fotókat.

Akik most kezdték vagy kezdik a fotózás, azok számára ebben a részben lehetnek olyan kifejezések, amik magyarázatra szorulnak. Íme a legfontosabb, a videóban is szereplő fogalmak:

Záridő: az az időtartam, ameddig a fény az érzékelőt éri.

Exif adatok: a fényképező beállításai egy adott kép elkészítésénél. Általában a záridőt, rekeszértéket, érzékenységet és a gyújtótávolságot szoktuk megadni.

Gyújtótávolság: az objektívek látószögét (mm-ben megadva) jellemezi. A két szám fordítottan arányos egymással, tehát minél magasabb a gyújtótávolság annál kisebb a látószög.

Tükörfelcsapás: a komolyabb tükörreflexes gépeknél van olyan lehetőség, hogy exponlás előtt a tükröt "felcsapjuk", így az csak az expozíció végén áll vissza eredeti állásába. Ezzel kiküszöbölhetjük a tükör mozgása által keltett rezgést.

Raw formátum: ebben a formátumban a fotó abszolút nyers. Ez a gép érzékelőjén létrejött fénykép, nincs benne semmilyen szoftveres utómunka. Bár nekünk is több dolgunk lesz vele, de ebben van a legtöbb részlet és információ. Különösen éjszakai felvételeknél ajánlott.

Full frame-es gép: 24x36mm-es érzékelővel (klasszikus analóg film méret) rendelkező fényképező.

Crop szorzó: az objektívek gyújtótávolsága a full frame-es érzékelőméretre vannak megadva. De léteznek ettől kisebb méretű érzékelők is (APS-C, APS-H, Foveon stb.). Ahhoz, hogy átszámítsuk a full frames gyújtótávolságot ezekre az érzékelőkre, ismernünk kell fényképezőnk szorzó értékét, magyarán azt a számot, amivel meg kell szorozni az objektívre írt milimétert. Így megkapjuk, hogy valójában mekkora gyújtótávval dolgozunk. 

Ezek után bízom benne, hogy érthetőbb és mindenki számára élvezhető lesz a csatorna új epizódja ;)

index_2.jpg

 

 Még egy valami hátra van. A fotók. Se a facebook, se YouTube nem alkalmas igazán a fotók nézegetésére, itt viszont rendes minőségben és nagyban is megnézhetitek, íme az album (kattints a képre):

 

 

Remélem az új rész és fotók is tetszettek, ezúton is szeretnék mindenkinek kellemes és pihentető nyarat kívánni :)! Ahogy a videóban is ígértem, előreláthatólag még két  külföldi epizód lesz a nyár folyamán, különösen a tiroli lesz izgalmas (reményeim szerint), így érdemes lesz figyelni a csatornát is!

Jó pihenést és szép fényeket! 

 

 

Szólj hozzá

cikk youtube tippek