2015. máj 20.

Hogyan kezdjek el fotózni? • 1. rész

írta: AquilaPhotoBlog
Hogyan kezdjek el fotózni?  • 1. rész

Kedvcsináló

• Hirtelen nem is tudom, hol kezdjem... Az biztos, hogy erről oldalakat lehetne írni!  Most azonban egy aránylag rövid, szórakoztató, de hasznos cikket terveztem írni Nektek. Ez nagyjából olyan, mintha gitározás közben akarnánk mákos pitty-puttyot készíteni úgy, hogy a zene hallgatható legyen az étel pedig ehető! De aggodalomra semmi ok, beröffentek egy kávét és igyekszem eleget tenni a fent leírt kritériumoknak ;)!

Kezdetnek ajánlok egy korábbi cikket: Miről is szól a fotózás? (Szerintem)!

berc_gergo_cover.jpg

Sosem lehet elég korán kezdeni ;)!

• Szóval, szeretnél fotózni! Pompás, igazán pompás, DE mielőtt bármit csinálsz el kell döntened valamit! Mégpedig azt, hogy mennyire szeretnél komolyan foglalkozni vele. Ha az a cél, hogy megörökítsd a nyaralásokat, utazásokat a családi albumba, esetleg a barátokkal szeretnél sok közös képet, akkor egy automata fényképezőre lesz szükséged és tényleg csak a legalapvetőbb szabályokra, illetve praktikákra kell odafigyelj!

Ajánlott fényképezőgép kategória: kompakt
Ez a fényképezőgép típus többnyire csak automata móddal rendelkezik, kis méretű, könnyű, aránylag olcsó és alapvetően a dokumentáló jellegű fényképezésre van kitalálva. 
Kép forrása: www.sony.hu

 kompakt.png

 

Viszont, akik komolyan el szeretnének kezdeni fotózni, azoknak már más masina kell! Méghozzá a bridge kategóriából.
Ezek a gépek már lehetővé teszik a manuális beállítást, nagyobbak, jobb minőségű képet adnak és némelyik zavarba ejtően nagy zoommal rendelkezik. Ezek a fényképezők azért jók a kezdő fotósok számára, mert aránylag olcsóbbak és mindent ki lehet velük próbálni. A makrótól (1-2cm-es tárgytávolság) kezdve, a telefotókig (távoli témák fényképezése). Ezeken remekül meg lehet tanulni az alapokat úgy, hogy nem kell több százezer forintokat költeni objekítvre!
Kép forrása: www.pto.hu

nikon_p510-black-525x428.jpg

 

Néhány tipp a vásárláshoz

Most nem fogok nagyon a részletekbe belemenni, mert egyrészt nagyon hosszú lenne, másrészt tuti recept nincs és harmadrészt, mert nincs a fejemben a komplett piac termékpalettája. Ellenben néhány jó tanácsot azért tudok adni ;)!


- A nagy zoom ne tévesszen meg! Ekkora nagyításnál maximum állványról tudsz fényképezni, valamint olyan sok fényerőt veszít az objektív, hogy legjobb esetben is csak verőfényes napsütésben lehet kezdeni vele valamit. Tehát, csak ezért nem érdemes több pénzt kiadni!

- A kereső felbontása fontos, hogy rendesen lásd mit fotózol (LCD-ről nem tanácsos fényképezni, amennyiben van kereső – kivétel az olyan eset, mikor nem tudod másként megoldani). 

- Nagyon fontos, hogy milyen a gép fogása, kinézete! Bár nem hangzik túl szakmai érvnek, de ha belegondolsz, legyen kényelmes megfogni és mikor ránézel, akkor ne arra gondolj: "Hát... annak a másiknak jobb volt a színe!". Ez a fényképezőgép hosszú időre a társad lesz és egyben a szemed is! Ha örülsz neki, esténként betakarod, megvakarod az LCD tájékát (ezt nagyon szeretik), akkor te is jobb kedvvel fogsz dolgozni vele!

 

 Első lépések

 Itt sem szeretnék nagyon belemenni a részletekbe (majd a 2. részben), tömören azt javaslom:

- Mielőtt hozzákezdesz, kicsit olvass utána a dolgoknak, hogy mire kell figyelni és mi a fényképezőgép működésének alapelve! Ezek az oldalak például megbízható, profi tartalmat közölnek: pixinfo.com, prohardver.hu!

- Kísérletezz, próbáld ki az olvasottakat, ha valami nem sikerül, próbáld végig gondolni vajon miért nem jött össze! A fotós csoportokban kérhetsz segítséget, akár másoktól is! Ha már facebook, egy dolgot említsünk meg! Nap mint nap találkozom a fotós csoportokban olyan képekkel, amik egyértelműen rosszak. Nem azért, mert nem az aranymetszés szerint vannak komponálva, esetleg a kompozíció nem harmonikus vagy rosszak a színek, nem... Hanem azért, mert kilóg a fele, életlen, egyes esetekben pedig még kompozíció sincs. Nem baj, ha rossz kép készül, főleg az elején! Én is rengeteg képemet dobom ki a kukába, mert nem üt meg egy szintet. Ezeket egy elegáns mozdulattal, félpályáról ki kell vágni a szemétbe! Mindig van, ami nem sikerül, de ezeket nem kell feltölteni! Nézd meg és értékeld magadban, vajon érdemes-e megosztani másokkal is? Ilyen hozzáállással ugrásszerűen nőne az ilyen csoportok színvonala :)! 

Ezeket a képeimet, nagyjából a lomtárból állítottam vissza (a példa kedvéért),
egyszerűen értékelhetetlenek, mint fotó! Hogy miért? 
Az le van írva a képek mellé!
Kattints rájuk! 

 

 Itt be is fejeztem a negatívabb hangvételt, bátorítok mindenkit, hogy vágjon bele, mert ez egy csodás dolog! Én például nagyon szeretem azt, mikor lemegyek fotózni, mondjuk a közeli erdőhöz vagy patakpartra (igen, ez a környezet Pesten van) és a csöndben csak hallgatom a madarak énekét, igyekszem, hogy semmi ne kerülje el a figyelmem és ez... Egyszerűen kikapcsol és megnyugtat, fantasztikus!

Így az első rész végére, azért ne a rossz képek emlékével távozzunk, íme néhány fotó, amit egy 2006-os(!!) bridge géppel csináltam. Ehhez képest a mostani fényképezők még jobb képminőségűek és többet tudnak, úgyhogy hajrá ;)!
Kattints a képekre a nagyításhoz!

 

 Fotózáshoz néhány tipp:

Érdekel a telefonos fotózás? A készülő Honor 8
Tesztből kiderül mire képesek a dual kamerás rendszerek!

Addig is, szép fényeket mindenkinek ;)! 

 

Megjelent a 2. rész!! Olvass tovább! 

 Aquila photography a facebook-on! Nézz be ide is ;)!

 

 

Szólj hozzá

cikk hogyan?