2015. feb 02.

Négy tipp szelfizőknek!

írta: AquilaPhotoBlog
Négy tipp szelfizőknek!

• Nem épp egy szokásos fotóblog téma, de ez nem is egy szokványos oldal, úgyhogy belefér. Én nem igen szoktam szelfizni, jobb szeretek a gép mögött lenni, mint előtte. Azonban hála a facebooknak, nap mint nap nézhetem mások ilyen jellegű képeit és hát sokszor bizony nagyon bántják a szemem (másokét is). Persze ez a dolog nem is arról szól, hogy szuper modellfotókat csináljunk, ezt tudom, de pár aprósággal nagyságrendekkel szebb képeket lehet csinálni, még telefonnal is!

 

A HÁTTÉR

Ez az egyik, ami a legzavaróbb szokott lenni, ugyanakkor nagyon könnyű ezen javítani is. Sok képnél az illető nem figyel a háttérre és egy fürdőszobában például nem túl ízléses a háttérben lévő mosatlan, fogkefék, tamponos dobozok stb. A megoldás mindössze annyi, hogy vagy közelebb megyünk a tükörhöz, hogy kitakarjuk a hátteret vagy a fényképezés idejére elpakoljuk a zavaró dolgokat. Nem olyan macerás mint amilyennek hangzik, viszont sokat segít a képen. 
Szabadtéren pedig elég annyit tenni, hogy olyan helyre álljunk ahol nem lóg bele egy járókelő vagy hasonlók, mert ezek nem szoktak a kép előnyére válni.

 

Nem szerencsés, ha valaki belelóg a képbe ;)!

kobe-v-messi-selfie-shootout.png

 

 

 

PÓZ

Erről nem kell sokat írni, mert viszonylag egyértelmű, hogy a természetesebb beállás kellemesebb látványt is nyújt. A kitekert, csücsörítős, szörnyűséges barlangi troll fejes képek rémisztőek tudnak lenni!


Azt hiszem ezt nem kell magyarázni...

monalisaducklips.png

 

EFFEKTEK

Érzékeny téma... Egyre többször látok olyan képeket (nemcsak szelfiket), amik szét vannak effektelve mindenféle instagramos vagy más applikációból származó filterrel. Vannak olyanok, amik a jó ízlés keretein belül maradnak, de a legtöbb maga a borzadály. Attól, hogy egy képen rajta van mindenféle puccos, csili-vili sufni tuning, még nem lesz szebb! A szándékosan túlkontrasztosított, szaturált, elszínezett képek ritkán állnak jól egy fotónak, de legkevésbé akkor, mikor ember szerepel rajta. 
Az utómunka minden képnél fontos, ez szín igaz. De csak addig, amíg nem veszi el a kép természetességét vagy nem esik kívül a jó ízlés határán.  Bár vannak olyan esetek, amikor a drasztikusság éppen hozzáad a képhez, de azok ritkák és akkor sem mindegy, hogy hogyan nyúlunk hozzá! A filterekkel sincs gond akkor, ha mértékkel használjuk. Az utólagos szerkesztést érdemes rendes képszerkesztővel csinálni, ami profibban és kontrollálhatóbban nyúl a képhez, mint a sima appok!

 

VILÁGÍTÁS

Ezt már nehezebb orvosolni. A fényképezéshez a megfelelő fénymennyiség elengedhetetlen, ez nyilvánvaló. Azonban a fényviszonyok legtöbbször nem épp ideálisak, pláne nem beltéren. Sok olyan szelfit látok, ami rettenetesen sötét és olyan szemcsés, hogy az arc körvonala, meg a vonások épphogy csak láthatóak. Vagy ellenkezőleg, úgy kiégnek, hogy gyönyörűen nem látszódik semmi! A telefonok kamerája még problémásabb, mint a rendes kameráké. Sokkal több fényt igényelnek, a nagy kontrasztú témáknál a kép vagy beég (nagyon sötét lesz) vagy kiég (túl világos). A lakásban, főleg este, még felkapcsolt lámpánál is nehéz szép képet csinálni. Kültéren akkor lehet a legjobb minőséget elérni, ha kicsit borús, felhős az ég, mert ekkor nagyon szép szórt fény van, nincsenek éles kontrasztok. A telefonoknak ez az ideális! Beltéren érdemes minél több fényforrást használni, az asztali lámpák például praktikusak. De ezt se direktbe az arcba irányítsuk, mert akkor megint ki fog égni. Ha a fény mögöttünk van, akkor biztos, hogy belőlünk semmi nem fog látszódni, hacsak nem használunk vakut.

Sötét, szemcsés...nem épp előnyös

443250_640x640wc.jpg

 

 

Ez most kicsit macerásnak hangozhat és ebben a témában sokszor a spontaneitás a lényeg, de ezek csak kicsivel vesznek több időt igénybe, viszont a képek sokkal jobbak lesznek. Igazából az egész lényege csak egy kis igényesség. Talán furcsa lehet, hogy pont én adok tanácsokat, aki nem szokta ezt csinálni. Ez igaz, de a fényképezés alapjai itt is igazak és annak ellenére hogy a telefonok automatikája nagyon sok dolgot kijavít és megcsinál (amit normál esetben szintén a fotósnak kell beállítani), sokszor ez sem elég.

 

 Sok sikert ;)!

 

 

 

 

Szólj hozzá

cikk tippek