2014. nov 29.

Patacsata

írta: AquilaPhotoBlog
Patacsata

• A sportfotózás izgalmas téma, de legalább olyan nehéz is. A pillanat töredéke alatt kell reagálni, nem lehet tudni pontosan, hogy mi lesz a végeredmény, azonban, ha sikerül, akkor látványos, izgalmas és szórakoztató képet kapunk. Nyilván ez függ magától a sporttól is, mert egy rally vagy egy síverseny látványosabb képet ad, mint egy gerelyhajítás (most vesztettem el a gerelyhajító olvasóimat...), ezért a sportágat is jól kell választani.

• Bár a rally is tervben van, egyelőre a lóverseny kitűnő alkalmat adott a sportfotózásra, főleg, ha a fogadáson nyersz és hazafelé szerényen beugrasz egy objektívért. Ez utóbbit én mondjuk kihagytam, majd máskor...

célbaérés.jpg

A cikk nem ért véget, katt a "továbbra"!

 

Egy kedves hölgy ismerősömnek köszönhetően, aki nagy rutinnal rendelkezik lóversenyfotózás terén, sikerült bejutnom egy-egy versenyre, sőt két derbyre is a Kincsem Parkba.  Ennél jobb helyen, mint ahol a fotósok tartózkodnak, akkor sem lehettem volna, ha VIP vendég vagyok. Konkrétan a pályán voltunk, a lovak pedig olyan közel húztak el, hogy a felvert homok még a szemembe is belement, persze én nem ezért, hanem a gépért aggódtam, de nem volt gond. 
Egy igen izgalmas része a versenynek a start, mikor kivágódik a rajtgéb ajtaja és 10 vagy akár még több ló, kezd veszett vágtába. Közelről azonban nem lehet látni, mert nem sokszor indulnak a tribün közeléből, hanem a pálya túloldaláról vagy 1km-es távolságból. Viszont a fotósokat kiviszik a starthoz kocsival, ami önmagában élvezet, egyik kedvenc részem volt, ahogy a platóra felállva végig mentünk a pályán.
Nem gondoltam volna, de a rajt elindítása külön szakma... ez a tribünről nem látszik, de ami ilyenkor a startgépeknél történik az az idegbaj, a rutin és az összehangolt munka pompás koktélja. Ilyenkor a lovak annyira feszültek és idegesek, hogy nehéz őket kezelni, pláne mikor a rajtgépbe kéne beállítani őket. Egyik alkalommal sehogy sem tudtak betuszkolni egy lovat, hat Toldi feszült neki, de a paci úgy sétált át rajtuk mintha ott se lettek volna - az erről készült fotó lejjebb. 
Fényképezni se volt egyszerű. Az a pillanat, mikor a lovak elég közel érnek nagyon rövid idő. Egy-egy ilyen fotózás egész napos program, mert sok a szünet a futamok között és egy futamban 3-4 másodperc áll rendelkezésre fotózni, ezért több versenyt meg kell várni, ez pedig sok idő. 

 

Mindenesetre azért sikerült néhány jó pillanatot elkapni, ezeket az alábbi galériában bogarászhatjátok át. A képekre kattintva megjelenik nagyban:

Köszönöm, hogy elolvastad!
Látogass el ide is:
Aquila photography

 

Szólj hozzá

sport lóverseny kincsempark