2014. okt 30.

Egy 1200mm-es teleszörnyeteg a Canon-tól

írta: AquilaPhotoBlog
Egy 1200mm-es teleszörnyeteg a Canon-tól

• Messze van a téma, amit fotózni szeretnél? Ez megakadályoz a hőn áhított kép elkészítésében? Semmi más dolgod nincs, mint cirka 40 000 000 Ft-ért vásárolni egy fix Canon ef 1200mm f/5.6 l USM objektívet, amivel a galaxis peremét is gond nélkül megörökítheted!

• A Canon a teleobjektívekhez sorolja, de én a "légvédelmi fegyverek" kategóriához írnám ezt az optikát, a képek alapján ez nem túlzás. Az objektívből mindössze 20 db-ot gyártottak, gondolom ebben a gyártó tudásának színe java benne van. Az 5.6-os fényerő 1200mm-en meglehetősen impozáns! Az én objektívemnek is ennyi a fényereje telében, azzal a különbséggel, hogy 105mm-es...

 Ez a kis szépség 83.82cm hosszú és 22.86cm széles. A 13 lencsetag 10 csoportba van elhelyezve, a legnagyobb rekeszérték pedig: f/32.

 

Az ilyen objektívek láttán bepárásodik a fotósok szemüvege!

1200mm.jpg

 

Kattints a továbbra a folytatáshoz...

Az egy dolog, hogy jól néz ki, de, ha csak ez számítana lehetne hungarocellből is, azonban nem kell csalódnunk képalkotás terén sem. Az eredeti cikkből  vettem át a tesztképeket. A próbafotók helyszínélül az MPB Photographic csapata Londont választotta, az Admiralty Arch-tól a Buckingham palotáig, ami között a The Mall nevű út húzódik. Ez 0.97 km-nek felel meg, de azt a három századot igazán felkerekíthetjük 1km-re és így már érzékelhető a tekintélyes távolság. Itt a jön a képbe a fenti kérdésem: Mi van akkor, ha az Admiralty Arch-on állsz és a távcsőben (mert szabad szemmel esélytelen) látsz egy ritka madarat a Buckingham palotán? Továbbra is semmi, fogod ezt az ágyúcsövet és rezzenéstelen arccal "megsorozod"!

Íme a bizonyíték (a ritka madarat képzeljétek oda ;) ):

 

 Ez az 50mm-es gyújtótávolság:mpb-canon-ef-50mm-london.jpg

 

 

 Ez pedig az 1200mm:

mpb-canon-ef-1200mm-london.jpg

 

 Mi viszont telhetetlenek vagyunk és még jobb képet akarunk a madárról, de közelebb menni túl egyszerű lenne, ezért inkább rácuppantunk az objektívre egy Canon EF 2x III Extender-t (telekonvertert) és már kész is! Igaz, hogy ez a fotó annyiba került, mint egy kisebb állam éves költségvetése, de legalább nem kellett sétálni (egy ilyen fegyverrel mondjuk tényleg nem egyszerű ide-oda szaladgálni, pláne, hogy 16.5 kg).

És végül az #ultramegadurva 2400mm-es gyújtótávolság:

mpb-canon-ef-1200mm-2x-london.jpg

 

 Ilyen az objektív, némi tuningolás után:

Ehhez már fegyvertartási engedély kell...

Canon-EF-1200mm-f-5.6-L-USM-Lens-Mounted.jpg

 

 

 • Jó nézegetni ezeket a hihetetlen mérnöki csodákat, ki is próbálnám szívesen, de 40 milliót akkor se tudnék kiadni rá, ha lenne. Abból a pénzből megvehetjük a legjobb vázat, nem egy és nem kettő profi objektívet, majd mindezzel körbeutazhatjuk a földet, ahol már találunk olyan témákat, melyeket érdemes "meglőni"! 

Ettől függetlenül tényleg egy szép darab, lassan lehetne mindenkinek saját Hubble-űrteleszkópja is!

 

Szólj hozzá

cikk modernfoto