2018. feb 16.

TOP 10 dolog, amit sose felejts el fotózás előtt!

írta: AquilaPhotoBlog
TOP 10 dolog, amit sose felejts el fotózás előtt!

header.jpg

Fotó: Rádl László

Ebben a kérdésben nem számít profi vagy-e vagy kezdő, törvényszerűen átesik ezen mindenki, de, ha ez a cikk egy-két embert megment hasonló kínos esetektől már megérte! Aki már fotózik egy ideje, valószínűleg volt már olyan helyzetben, hogy rájött a sikítós rángógörcs, egy-egy apró mulasztás miatt. Jöjjön egy lista a teljesség igénye nélkül! Kommentben kiegészíteni ér! A legjobbakat beleírom a cikkbe!
További TOP 10-es listákért, katt IDE!

1. Memóriakártya
Apró jószág, de mindent tönkretehet... Agyzsibbasztó szituáció, mikor egy medve benéz a kocsiablakon, kér egy pattintós cigit (mert a bocsok az agyára mentek ma), erre pont nincs kártya a gépedben.
A megoldás hulla egyszerű! Csak indulás előtt kapcsold be a géped és próbálj meg csinálni egy képet. Azért ne csak azt nézd, hogy a gépben van-e, mert további probléma lehet a szabad hely.

2. Aksi
A kártya nagy tesója, a fenti szituációt szintén tönkreteheti a lemerült vagy otthon hagyott aksi. A bekapcsolással itt maximum annyit tudsz megnézni, hogy benne van-e. Árgus szemmel figyeld a töltöttségi ikont! Két darab minimum ajánlott! Szintén olyan, mint a memóriakártya: ebből a sok, soha nem elég!

3. Gyors cseretalp
Ez az a mütyür, amivel az állványba illeszted a fényképezőt. Bár, a cigit tarháló medve képét ez nem befolyásolja, de ha nem akarsz kevés fényben elkenődött kulimászt fotózni, miközben ott van nálad az állványod, akkor  ezt el ne felejtsd!

Oké, eddig tartott a mazsola része, talán nem is értitek, hogy ezek miért kerültek a listára, mikor olyan egyértelmű. Aha... Ha körbekérdeztek a fotósok között, tuti, hogy ezek közül valamelyik (hacsak nem több) fent van a "top három leggyakrabb mulasztásom" listán!

 

4. Öltözék
Nemcsak arra gondolok, hogy, ha hidegbe mész akkor vigyél kabátot. Amennyiben mínusz vagy nulla közeli az időjárás, akkor két zokni, két gatya, két pulcsi! Ez alap. Ha netán túráról van szó, akkor első körben csak egy réteget vegyél fel felül, mert mozgásközben nem fogsz fázni, de ha megálltok, akkor szükség lesz már pótlásra. Azonban, ha magadon hagyod és megizzadva állsz meg... Az kellemetlen lehet!
Ezenkívül, mi a cél? Ha természetfotózni indulsz, lehetőleg terepszínű cuccot vegyél. Nehéz elrejtőzni úgy, ha a piros kabátodat az ISS-ről is látják. A ruha pedig ne a legújabb Gucci vacak legyen, hanem, amit nem sajnálsz. Ha jó képet szeretnél, akkor fetrengeni fogsz!

gem.jpg

5. Ital
Mindegy hova, milyen időben, pia az legyen nálad! És most nem a 80%-os barackra gondolok, hanem vízre! Felejtsd el az üdítőket, ha szomjoltásról van szó azok annyit érnek, mint Canon obi egy Nikon vázon... Semmit!

giphy.gif



6. Objektív
Nyilván, ha hosszabb távra mész vigyél mindent, mert sosem tudhatod. Viszont közelebbi, téma specifikus fotózásokra gondold át mire lesz szükséged! Tehát, ha modellt mész fotózni, otthon hagyhatod a nagylátókat! Kivéve, ha a koncepció része a környezet is, de hagyományos portré és modellfotónál nem igen lesz rá szükséged. Háttérmosást nem igazán kap az ember, a modell meg torzul, mint Norbi arca, ha szénhidrátot lát. Plusz, így jelentős súlyt spórolhatsz.

7. Papírzsepi
Na, erre nem számítottál mi? Pedig főleg hideg időben nem úszod meg! Sem neked, sem másnak nem kellemes, ha pzs híján szörcsögsz, mint egy eldugult lefolyó.

8. Helyszín
Főleg, ha munkáról van szó, és nincs messze, érdemes előtte egy terepszemlét tartani! Ne ott élesben kelljen kitalálni, hogy mit, merre. Ez főleg rendezvényeken jöhet jól, mikor gyorsan kell reagálni a történésekre!

giphy_anal.gif

9. Szenzortisztítás
Munkák, utazások egyszóval fontosabb projektek előtt ezt nem árt ha elvégzed. Utólag elég kellemetlen, ha képed olyan lesz, mintha a sivatagban jártál volna. Tág blendénél ezek gyakorlatilag nem látszódnak, de ahol már f/8 körüli és azon felüli értékeken mászkálsz, elkezd problémás lenni.

10. Időjárás-védelem
Nyilván nem a stúdióban lesz rá szükséged, és az egyik legjobb megoldás az easy cover nevű szilikontok, amit elég sokféle típusra kapni. Amennyiben akut megoldás kell és nem riadsz vissza hardcore sufni módszerektől, egy "szakszerűen" kivágott zacskó és némi befőttes gumi epic megoldás tud lenni. A géped mocsok pusztulatosan prosztó fizimiskát ölt majd, DE nem ázik el az tuti!

+1.
Ha megvan minden, akksi, ital, öltözék, fotós zacsi, terepszemle... Akkor már csak a fényképezőt ne felejtsd otthon! :D

Ha tetszett ez kis gyűjtemény feltétlen oszd meg a fotós ismerősökkel is! :D

 

Addig is némi YouTube ajánló a terepről,
és a Ps mögül!

 

 

 

Szólj hozzá

cikk top 10 tippek