2015. már 12.

Nikon vállról indítható rakéta + objektív különlegességek

írta: AquilaPhotoBlog
Nikon vállról indítható rakéta + objektív különlegességek

• Az egyik korábbi cikkben olvashattátok, hogy a Canon-nak van egy 1200 mm-es objektívje, ami a legszerényebb vélemény szerint sem semmi! Azonban, több olvasó is szóvá tette nekem, hogy jó volt az a cikk, jó volt, de azért érdemes lenne körbenézni a Nikon termékpalettáján is! És milyen igazuk volt! Kicsit kutakodtam az interneten és bizony találtam ezt-azt! Nikonos lévén kissé elérzékenyültem, mikor rátaláltam a többek által említett objektívre. Hogy miért? Íme:

nikon_obi.jpg

 

Ennek a szépségnek igazán impozáns paraméterei vannak, a gyújtótávolság nem kevesebb, mint 1700mm, egész pontosan: 1200-1700mm f/5.6-8.0 (a Nikon 1993-ban mutatta be). 1700mm-en a 8-as rekeszérték nem rossz! Ez a "Bestiaként" is emlegetett jószág, 16kg-ot nyom és 880mm hosszú. Na igen... ezek az objektívek nálam már a "légvédelmi fegyverek" kategóriába esnek! Azt, hogy mennyibe kerül érdemes nyugodt állapotban megnézni, mert a vérnyomásunk így is fel fog szökni a mindössze 18 000 000 Ft-os ár láttán. Hát, ez sem egy olyan játékszer, amit az ember csak úgy megvásárol.

De mire jó mindez? Legyünk őszinték, bármennyire is jól hangzik a dolog, egy ekkora monstrumot cipelni, kezelni, megóvni nem egyszerű feladat, ráadásul nem sok helyen van rá szükség. Persze azért vannak felhasználási területei: asztrofotózás vagy olyan események, mikor egyszerűen nem lehet közel férkőzni a témához (pl. 2007. július 14-én-ben ezzel fotózták Sárközy francia elnököt). Ekkor az ember "előkapja" ezt a kis szerénységet és megsorozza az adott témát. Ebben az esetben a "megsorozza" tényleg találó kifejezés, mert nem esélytelen, hogy fotózás közben 3 kommandós ránk ugrik, mert azt hiszik, hogy rakéta van nálunk...

 Egyébként az objektívet már nem gyártják, maximum csak megrendelésre. Viszont a nem épp széria alkatrészek miatt igen hosszú idő lenne, míg elkészül. Elgondolkodhatunk azon is, hogy rátéve egy Nikon 1 V1-re, az opcionális FT-1 átalakítóval, ami ugye a 2.7x-es szorzót tekintve cirka 3240-4590mm-es gyújtótávolságott eredményezne.

Érdekes lenne vele lefotózni a Holdat, majd megszámolni Neil Armstrong lábnyomait rajta...

Nézzük, mit is jelent ez az 1700mm a gyakorlatban: 

 50mm

nikon_kep_1.jpg

1200mm

nikon_kep_2.jpg

1700mm

nikon_kep_3.jpg

 

Néhány adat:

Lencsék: 18 lencsetag, 13 csoportba rendezve
Közelpont: 10 méter
Hosszúság: 880 mm
Súly: 16 kg
Átmérő: 237 mm



 • Viszont, böngészés közben találtam még egy-két nem mindennapi dolgot, amit kár lenne kihagyni a cikkből. 
Ha azt a szót hallja az ember, hogy "objektív", rögtön megjelenik előtte a klasszikus, bajonettől a frontlencse felé táguló, zoom és fókusz gyűrűkkel ellátott szerkezet. Ezt most mindenki felejtse el, mert a következő két objektív abszolút rácáfol ezekre. Ha vannak az optikáknak különc egyedeik, akkor ők azok!

Először is, maradjunk a Nikonnál. Az előbb néztük a nagy zoom-ot, de mi a helyzet a nagylátószöggel? Nos, van az is, méghozzá ebből sem akármilyen. Nikkor 6mm f/2.8 Fisheye-t 1970-ben mutatta be a Nikon. Bár inkább hasonlít egy, a kereszteződésekben használt domború tükörre, mint objektívre, de kétségtelenül gyönyörű! Mit nem adnék, ha kipróbálhatnám... Az optika bámulatos tulajdonsága, hogy a 220°-os látószög miatt a hátunk mögé is "belát". A többi paraméter is igen impozáns: 171mm hosszú, az átmérője 236mm és 5.2 kg. A 12 lencsét 9 csoportban találjuk meg, közelpontja pedig 25cm.
Hölgyeknek kitűnő másodlagos funkció, hogy tükörnek is használható!

nikon_nalatszog_1.jpg

 

 

 A harmadik szörnyeteg, amire felkaptam a fejem, a Sigma optikái közül került ki. 
Azt kell, hogy mondjam, rém rusnya jószág, esztétikailag egy olcsóbb gyerekjáték szintjén van és egy barkácsboltban látva, simán azt hinném, hogy egy fúrókészlet van a dobozban.

sigma05.jpg

 A megjelenése ellenére neki sincs szégyellnivalója, hiszen technikailag nagyon komoly adatokkal rendelkezik és végtére is, ez a fontos!

A Sigma 2008-ban jelentette be ezt a "kis" huncutságot, ami az első olyan objektív, ami 500mm-en f2.8 fényerőre képes. Na, ez volt az a pont, ahol csattant az állam a padlón, mert ekkora gyújtótávolságnál, ilyen kis rekeszérték... az már nagyon komoly! A 20-50mm-es kis objektívek szoktak ilyen fényerővel rendelkezni általában, de ez... ez 500mm-en tudja ugyanezt, hihetetlen! 
Kézben tartva se lehet szokványos, miután majd az egész szerkentyű 236.5mm átmérőjű és 726mm hosszú. Na, ez már döfi, nem igaz?

"Akkor most a másik tankot lövöm ki, jó?"

sigma06.jpg

 

 Az objektívben 17 lencsét találunk 13 csoportban és 150cm a közelpontja. Az sem átlagos, hogy az objektívnek saját akkumulátora van, ami a fókusz és a zoom motorok áramellátásáról gondoskodik. Az ára ennek is igen pikáns, szolid, kb 5.6 millióért már vihető is. A fenti objektívekkel szemben, ez az apróság még ma is kapható és forgalomban van.

• Bármelyik optikát is nézzük, azt hiszem kalapot emelhetünk a gyártók előtt, hiszen ezek az objektívek technológiai bravúrok is egyben! A Nikon 1700-asnak a tele, a 6mm-esnek a nagylátószög, a Sigmának pedig a kivételes fényere az a tulajdonsága, ami kiemeli a többi objektív közül. A csillagászati áruk miatt (és mert úgy se lenne rá szükségem), sosem mondhatom majd magaménak egyiküket sem, de egy próba erejéig azért szívesen lövöldöznék velük :)!

 

Források:

http://blog.volgyiattila.hu/2013/08/16/amit-egy-kulonleges-mozsaragyurol-tudni-lehet/
http://www.digitcamblog.com/uberobjektivek/
http://www.cameraegg.org/the-zoom-nikkor-1200-1700mm-f5-6-8p-if-ed-lens-specs-images-unboxing/

 

 Látogass el az Aquila photo facebook oldalára is :)!

 

Szólj hozzá

cikk modernfoto