2013. máj 12.

Mi is az a fotózás?

írta: AquilaPhotoBlog
Mi is az a fotózás?

• A fotózás önmagában olyan nagy téma, hogy csak erről egy külön blogot lehetne indítani. Igyekszem tömören fogalmazni, bár így se két sor lesz.


• A fényképezés sok szempontból egy szubjektív dolog, mivel mindenki másért szereti, mindenkinek mást jelent. Azzal azonban szerintem sokan egyetértenek velem, hogy a fotózás egyfajta szabadságot és hatékony kifejező eszközt jelent. Hogy miért? Remek kérdés, válaszolni sem egyszerű, de megkísérlem. A fényképészetben nincsenek határok, két fontos dolog van csak: kreativitás és szakértelem. Előbbi azért, mert egy jó fotó elkészítése előtt mindig ki kell találni, hogy mit, és milyen kompozícióban szeretnénk csinálni. Utóbbi pedig azért fontos, mert csak így tudjuk megvalósítani azt, amit elképzeltünk. Ha ez a kettő megvan, akkor lehet élvezni a szabadságot. Ezalatt azt értem, hogy az embernek nincs megkötve a keze, és nincs korlátozva abban, hogy mit és hogyan fotózzon. Azt fontos megjegyezzem, hogy természetesen itt is vannak szabályok és kötelezően "ajánlott" formák, de még így sem vagyunk korlátozva. Nem kellenek különleges eszközök egy remek kép elkészítéséhez. Kiváló képet lehet készíteni egy korlátról, egy háztetőről, egy kagylóhéjról, egyszóval bármiről, csak kreativitás kell. Különösen azt élvezem, mikor egy hétköznapi tárgyról, eseményről vagy bármi másról tudok nem szokványos fotót csinálni.

 

Például ezek a fotóim:

A Budapest Eye másképp.

lampert_bendek_bpeye3.jpg

 

 

Egy kagyló, némi levendula...semmi extra,
de így együtt egészen érdekes.

lampert_benedek_kagyló_blur.jpg


Az Eiffel-torony sem a szokványos módon lett megörökítve.
Gondoltam minek csináljak egy "szokásos" képet, hiszen abból már sok van,
jobbnál-jobbak. Én kipróbáltam valami mást.

Eiffel-torony_1.jpg

 

 

• Persze azzal sincs semmi gond, ha valamit úgy örökítünk meg, ahogy egyébként is a szemünk elé tárul, hiszen ez mit sem von le a kép értékéből. A természetfotózásnál már nehezebb olyan kompozíciót találni, ami túlmutat a képen látottakon. A természet önmagában is gyönyörű, ezért nem létfontosságú az "extra perspektíva", mint pl.: egy sörnyitónál, ahol nem elég csak egyszerűen, magát a tárgyat lekapni. A félreértések elkerülése végett, nem a természetfotózás érdemeit akarom kisebbíteni, egyrészt, mert ahogy írtam, ez két különböző téma, ahol mások az értékek, másrészt hozzám a fotózásnak ez az ága áll a legközelebb.
Apropó, különböző témák: mindent a maga kategóriájában kell értékelni, tehát nem biztos, hogy, ami egy csendéletnél előny, az egy természetfotónál is, sőt...

A természet megörökítése azért a kedvencem, mert alapvetően is természetbarát vagyok és így a kettő nagyszerűen kiegészíti egymást, másrészt egy-egy jó kép elkészítésével mindig úgy érzem, hogy a környezetünk egy darabkáját megőriztem magamnak.

Lehet dagályosan hangzik, de gondoljunk csak bele, miért szoktunk fotózni - legyen szó amatőr, profi vagy olyan emberről, aki csak a családi albumba csinál képeket? Piszok egyszerű: mert az adott pillanatot meg akarjuk őrizni magunknak. Mikor a fotókat nézegetjük úgy érezhetjük, hogy az adott esemény, pillanat, még mindig velünk van és nem múlt el. Egy képnek nagyobb ereje van mint gondolnánk. Hogy miből gondolom? Sokan hordunk magunknál egy képet valamelyik szerettünkről a pénztárcában, kocsiban, zsebben, atommeghajtású tengeralattjárójában, kalapban, tarkó mögött, igazából teljesen mindegy, a lényeg, hogy nálunk van, mert ettől úgy érezzük, hogy bizonyos formában velünk vannak.
Há' nem? Há' de! :)

Visszatérve a természetfotókhoz, ami egy remek dolog, íme néhány példa arra, hogy ebben a témában a valóság megörökítése a lényeg:

 

Közönséges boglárka.
A kép szépségét itt a természet adja, én csak megörökítettem :)!

lampert_benedek_pillangó.jpg

 

 

Itt együttműködött velem a hölgy (házi veréb tojó),
ha nem nyitotta volna ki a csőrét, kevésbé lett volna "élő" a kép.

lampert_benedek_veréb.jpg

 

 

 

Vajon hogy készülhetett ez a kép? Este, lámpával megvilágítva?
Nem, verőfényes napsütésben.

lampert_benedek_csigaház.jpg

 

 

• Mindezt egyszerűen úgy foglalhatnám össze, hogy nekem a fotózás egy fajta kulcs egy másik világhoz. Minden fotósnak van kulcsa, de mindegyik egy másik világot nyit ki, az adott fényképészre szabva. Én őszintén bíztatok mindenkit, hogy próbálja ki!
Tiszta Narnia, csak itt nem a szekrényen, hanem a fényképezőn keresztül vezet az út!

 

 

 

Szólj hozzá

A fotózásról